11 mai 2019

Washington: SUA vor trimite o baterie Patriot şi o navă de asalt amfibiu în Orientul Mijlociu pentru a contracara ameninţările iraniene

Mircea Olteanu

Statele Unite vor trimite o baterie de apărare antiaeriană Patriot şi nava de asalt amfibiu USS Arlington în Orientul Mijlociu, pentru a contracara ameninţările venite din partea Iranului, a anunţat vineri Departamentul Apărării de la Washington, potrivit agenţiei de ştiri The Associated Press.

Sursă foto: Mediafax

"Secretarul interimar al Apărării (Patrick Shanahan) a aprobat mutarea navei USS Arlington (LPD-24) şi a unei baterii Patriot la Comandamentul Central al SUA (CENTCOM)," care are drept zonă de responsabilitate Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, se arată într-un comunicat al Pentagonului, citat de agenţia Tass.

"Aceste active se vor alătura grupului portavionului USS Abraham Lincoln şi unui grup de bombardiere al Forţelor Aeriene ale SUA în regiunea Orientului Mijlociu, ca răspuns la indiciile privind sporirea gradului de pregătire a iranienilor pentru efectuarea de operaţiuni ofensive împotriva forţelor americane şi a intereselor noastre", se mai arată în comunicat.

Pentagonul nu a oferit detalii suplimentare despre această operaţiune, însă un oficial american a declarat că decizia vine în contextul în care serviciile secrete au stabilit că iranienii au încărcat echipamente militare, inclusiv rachete, pe nave de mici dimensiuni.

La finalul anului trecut, SUA au retras bateriile Patriot din Bahrain, Kuwait şi Iordania. Până în acest moment nu este clar dacă Washingtonul va muta înapoi bateriile în aceste ţări.

Oficialii americani au anunţat duminică trimiterea în Orientul Mijlociu a unui portavion şi a mai multor bombardiere strategice de tip B-52, în contextul amplificării tensiunilor bilaterale.