03 ianuarie 2020

Pentagon: Şeful Forţei Quds din Iran a fost ucis într-un atac aerian efectuat de SUA în Irak / Reacţia şefului diplomaţiei iraniene: "O escaladare nesăbuită şi extrem de periculoasă"

Marinela Sarbu

Qassem Soleimani, şeful Forţei de elită Quds din Iran, a fost ucis într-un atac aerian lansat de trupele americane asupra convoiului în care acesta se afla pe aeroportul din Bagdad, a anunţat vineri Pentagonul, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

„Acest atac avea drept scop descurajarea planurilor viitoare de atac iraniene”, a transmis Pentagonul într-un comunicat.

Soleimani, care a condus aripa internaţională a Gărzilor Revoluţionare şi a avut un rol cheie în războaiele din Siria şi Irak, a dobândit statutul de celebritate acasă şi în străinătate.

El a contribuit la răspândirea influenţei iraniene în Orientul Mijlociu, pe care Statele Unite şi duşmanii regionali ai Teheranului, Arabia Saudită şi Israel, s-au străduit să-l ţină sub control.

El a supravieţuit mai multor tentative de asasinat împotriva lui puse la cale de agenţiile occidentale, israeliene şi arabe în ultimele două decenii.

Forţa Quds este o unitate în Iran lui Gărzile Revoluţionare (IRGC) îndreptate pentru a desfăşura activităţi de război şi de informaţii neconvenţionale şi este responsabilă pentru operaţiunile internaţionale. Forţa Quds sprijină actorii non-statali în multe ţări, inclusiv Hezbollah în Lliban, Hamas şi Jihadul Islamic Palestinian în Fâşia Gaza şi Cisiordania, rebelii Hutti din Yemen şi miliţiilor şiite din Irak, Siria şi Afganistan.

Analiştii nu cunosc dimensiunea exactă a Quds, dar estimează ca ar avea 10.000-20.000 de membri. Forţa Quds raportează direct liderului suprem al Iranului , ayatollahul Ali Khamenei.

Zarif condamnă uciderea liderului Forţelor Quds: „O escaladare nesăbuită şi extrem de periculoasă”

Ministrul de Externe de la Teheran, Mohammad Javad Zarif, a condamnat vineri asasinarea liderului Forţelor Quds, generalul iranian Qassem Soleimani, afirmând că această acţiune reprezintă "o escaladare nesăbuită şi extrem de periculoasă", relatează site-ul agenţiei Reuters.

"SUA poartă răspunderea pentru toate consecinţele aventurismului său neprincipial", a afirmat şeful diplomaţiei iraniene într-o postare pe Twitter.