17 august 2018

Pentagon:Forţele armate ale Chinei "se antrenează probabil pentru atacuri aeriene" împotriva SUA

Mircea Olteanu

Forţele armate chineze şi-au extins operaţiunile cu bombardiere în ultimii ani şi se antrenează probabil pentru atacuri aeriene" împotriva Statelor Unite şi aliaţilor săi, se afirmă într-un raport al Pentagonului, citat de cotidianul The Guardian.

Sursă foto: Mediafax

Această concluzie se regăseşte într-un raport anual care evidenţiază eforturile Chinei de sporire a influenţei sale globale, Pentagoul estimând că Beijingul a cheltuit peste 190 miliarde de dolari pentru apărare în anul 2017.

"În ultimii trei ani, Armata de Eliberare a Poporului (forţele armate chineze, n.red.) şi-a extins zonele deasupra apei pentru operaţiuni cu bombardiere, obţinând experienţă în zone maritime esenţiale şi se antrenează, probabil, pentru atacuri asupra unor ţinte ale SUA şi aliaţilor săi", se afirmă în raportul Pentagonului, care a fost dat publicităţii joi.

În cursul acestui an, bombardiere ale forţelor aeriene chineze au aterizat pe insule şi recifuri din zone disputate ale Mării Chinei de Sud, în cursul unui exerciţiu aeronaval în regiune.

În luna ianuarie, Penatgonul a plasat contracararea a Chinei, alături de cea a Rusiei, între obiectivele cheie ale noii strategii de apărare a Statelor Unite.

De asemenea, Pentagonul a menţionat că programul militar spaţial al Chinei progresează rapid.

Administraţia Donald Trump tocmai a prezentat un plan de înfiinţare a unui nou departament al armatei SUA până în anul 2020 - o forţă militară spaţială care să contracareze mai bine ameninţările de securitate emergente.

Propunerea va avea nevoie de aprobarea unui Congres divizat. Preşedintele Donald Trump a cerut, în iunie, Pentagonului să creeze o forţă militară spaţială, în scopul dobândirii "dominaţiei americane în spaţiu". "Am ordonat Departamentului Apărării şi Pentagonului să înceapă imediat procedura necesară înfiinţării unei Forţe spaţiale, a şasea ramură a armatei", declara Donald Trump în cursul unei reuniuni a Consiliului Naţional Spaţial.