15 februarie 2019

Pe cine aduce generalul Austin Miller acasă după cel mai lung război?

Niculae Iancu

Sursă foto: Mediafax

Au trecut 1 500 de zile de la lansarea misiunii Resolute Support (RSM) a NATO în Afganistan. RSM este o misiune non-combat care presupune desfăşurarea de activităţi de instruire, consiliere şi asistenţă a Forţelor Naţionale de Apărare şi Securitate ale Afganistanului. La comanda misiunii NATO se găseşte generalul Austin Scott Miller (foto), care exercită şi atribuţiile de comandă a forţelor armate americane dislocate în Afganistan. Anterior, generalul Miller a asigurat conducerea Comandamentului Întrunit pentru Operaţii Speciale, structura majoră responsabilă pentru desfăşurarea operaţiilor speciale oriunde în lume în scopul asigurării apărării Statelor Unite.

Actuala misiune NATO succede misiunii istorice International Security Assistance Force (ISAF), care cu o durată de aproape 15 ani este considerată cea mai lungă campanie militară din istoria Statelor Unite. Misiunea ISAF a fost lansată în 2001, la nici trei luni de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, dată cu o semnificaţie aparte pentru istoria Alianţei deoarece a fost pentru prima dată când un stat membru a invocat celebrul Articol 5, clauza apărării colective care asigură fundamentul NATO.

Comanda ISAF a fost asumată de NATO din august 2003 şi până la finalizarea misiunii, în ianuarie 2015, când a fost declanşată tranziţia de la ISAF la RSM. Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg spunea anul trecut în cadrul unui discurs susţinut la Memorialul şi Muzeul Naţional „11 Septembrie” din New York, că tranziţia nu a însemnat numai o schimbare de denumire, ci şi o modificare semnificativă a profilului Alianţei în teren, prin trecerea de la combat la non-combat şi reducerea numărului de militari din statele membre şi partenere de la 100 000 la 16 000.

În urmă cu nici două luni, Administraţia Trump a anunţat intenţia de retragere a 7 000  de militari americani dislocaţi în Afganistan, ca parte a viziunii sale mai ample de repatriere a forţelor americane dislocate în diverse teatre de operaţii în lume şi, implicit, de reducere a cheltuielilor uriaşe presupuse de aceste misiuni. Toate aceste măsuri sunt puse sub egida „beneficiului pentru contribuabilul american”, după cum preşedintele Donald Trump aminteşte aproape cu fiecare ocazie în care tema costurilor securităţii se află pe masa negocierilor politice, indiferent dacă acestea au loc în plan intern sau extern.

Va fi oare generalul Austin Scott Miller ultimul comandant al forţelor americane implicate în cea mai lungă campanie militară a Statelor Unite din istorie? În actualul context politic de la Washington, răspunsul la o astfel de întrebare ar putea deveni pozitiv mai repede chiar decât am putea crede, mai ales că la nivelul societăţii americane se pare că se conturează un consens ce ar putea fi sintetizat astfel: „Trupele au luptat cu eroism în Afganistan. Este timpul să se întoarcă acasă”.