14 ianuarie 2022

Pe ce a cheltuit MApN 20 de miliarde de lei în 2021

Florin Jipa

Ministerul Apărării Naţionale a publicat situaţia plăţilor efectuate în anul 2021 de la bugetul de stat. Din aproape 20 de miliarde de lei, 14 au reprezentat cheltuielile curente (salarii, pensii, utilităţi, reparaţii, instrucţie etc), iar peste 5 miliarde au fost cheltuieli de capital (achiziţii).

Sursă foto: MApN

Dintre cheltuielile curente, cele mai multe plăţi, de aproape 6,5 miliarde, reprezentând 32,6%, s-au făcut pentru personal: plata drepturilor salariale, a contribuţiilor sociale, a diferitelor indemnizaţii, se arată în document.

Pentru asistenţă socială au fost cheltuiţi peste 4,1 miliarde de lei, 20,6%, reprezentând, în principal, plata pensiilor militare şi a altor indemnizaţii pentru veterani.

Peste 2 miliarde (10%) au fost cheltuite pentru bunuri şi servicii: utilităţi, comunicaţii, internet, reparaţii curente la clădiri etc.

Peste 1 miliard de lei au fost cheltuiţi pentru activităţi medicale, sportive, culturale şi învăţământ.

Este important de observat că aproape 5,9 miliarde de lei, 29,5% din totalul cheltuielilor, au fost alocaţi pentru achiziţia de tehnică nouă şi plata TVA-ului la echipamentele cumpărate deja.