Pavel Bejda, secretar de stat la ministerul apărării din Polonia: Anul trecut, am vrut să direcţionăm 50% din cheltuielile pe apărare către industria poloneză. „Polonizarea” echipamentelor sud-coreene este o prioritate pentru noi. Seulul este interesat de dronele poloneze
Andreea SoareÎn contextul expoziţiei internaţionale de armament MSPO din Kielce, Polonia, a fost organizată o conferinţă care a avut drept temă cooperarea dintre Coreea de Sud şi Polonia în domeniul apărării. La conferinţă, au participat la dezbateri secretarul de stat din ministerul apărării din Polonia, col. Piotr Paluch, şef adjunct la agenţia de armament din cadrul ministerului, CEO-ul PZG, Krzysztof Trofiniak, gen. (rez.) II Sung, ministru adjunct al apărării în Coreea de Sud, gen. (rez.) Eui Seong Lee, membru am Hyundai Rotem, şi viceministrul la administraţia pentru achiziţii militare din Coreea de Sud, Hyunki Cho.
În acest context, secretarul de stat din ministerul polonez al apărării a fost foarte vocal cu privire la ceea ce el numeşte „polonizarea” echipamentelor achiziţionate din alte ţări, în special fiind vorba despre cele sud-coreene. Acesta a declarat că dezvoltarea şi ajutarea industriei poloneze de apărare este o prioritate, tocmai de aceea, anul trecut, 50% din bugetul dedicat apărării a fost plănuit spre a fi direcţionat către industria naţională. De asemenea, Pavel Bejda a mai povestit cum a încercat să facă sud-coreenii să înţeleagă că trebuie să cumpere şi ei produse militare poloneze:
„Într-una dintre întâlnirile pe care le-am avut în Polonia cu şeful DAPA (n.r Defence Aquisition Program Administration), am spus că lăsăm miliarde de dolari în Coreea. <<Deci, voi ce puteţi să cumpăraţi de la noi? Şi am spus eu: radare, de exemplu>> deşi avem şi mai multe tipuri de nave şi vehicule autonome. Partea coreeană a fost interesată de aceste lucruri”, a spus Pavel Bejda.
Coreenii, de altfel, sunt deja interesaţi de echipamentele militare poloneze, în special de sistemul de drone cu rază lungă de acţiune Warmate 50, dezvoltat de către compania WB Group, care este deţinută, în proporţie de 25%, de statul polonez. De asemenea, s-a sugerat şi că Seulul ar putea fi interesat de nişte transportoare pe care polonezii vor să le producă în viitor, dar nu s-a specificat despre ce este vorba.
De asemenea, Bejda a subliniat că Seulul înţelege că Polonia este o oportunitate pentru el şi că faptul că Varşovia este în UE şi NATO reprezintă o „poartă” pentru echipamentele militare către statele membre ale acestor două organizaţii.
„Dacă această cooperare merge aici şi alte state vor cumpăra echipamentele sud-coreene”, a spus Bejda, care a subliniat că deja şi alte ţări membre NATO au achiziţionat echipamente militare similare celor cumpărate de Polonia. Secretarul de stat a conchis prin a spune că „Poziţia noastră geografică este blestemul şi oportunitatea noastră. Trebuie să învăţăm din războiul din Ucraina”.
În cadrul aceleiaşi conferinţe, s-a pus accentul şi pe contractul pentru tancurile K2 pe care ministerul polonez l-a semnat cu compania sud-coreeană Hyundai Rotem. Colonelul Piotr Paluch a spus, referitor la cel de-al doilea contract pentru aceste tancuri, că s-a realizat deja „localizarea” acestora, cu primul lot, fapt care se va intensifica odată cu cel de-al doilea lot, de 180 de tancuri, pentru care se vrea folosirea unor piese produse local şi ca asamblarea şi mentenanţa să fie făcute în Polonia.