22 februarie 2019

Paul Whelan, un presupus spion american rămâne în arest, în Rusia

Bianca Pavaluca

Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) a decis vineri prelungirea arestului cetăţeanului american Paul Whelan, reţinut în Rusia în urma unor acuzaţii de spionaj în favoarea Statelor Unite, relatează agenţiile de presă Interfax şi Reuters.

Arestul a fost prelungit cu trei luni, până la data de 28 mai, deşi cetăţeanul american urma să fie eliberat în data de 28 februarie.

„Investigaţia a fost extinsă până pe 28 mai”, a declarat avocatul lui Paul Whelan.

Paul Whelan, în vârstă de 48 de ani, a fost reţinut la începutul lunii decembrie de către Serviciul Federal de Securitate din Rusia, în urma unor acuzaţii de spionaj. Whelan este veteran al Marinei americane şi deţine de asemenea şi cetăţenie britanică, irlandeză şi canadiană. Familia lui Whelan a negat acuzaţiile care îi sunt aduse acestuia, motivând că veteranul se afla în Moscova pentru a participa la o nuntă.

Autorităţile din Statele Unite, Irlanda, Marea Britanie şi Canada au primit acces consular.

Curtea de Justiţie din Moscova a decis în data de 22 ianuarie că Paul Whelan va rămâne în arest, deşi avocatul său iniţiase un apel. Avocatul lui Whelan a transmis că acesta a obţinut infomaţii secrete de stat prin intermediul unui card de memorie, menţionând că veteranul american credea că sunt informaţii culturale publice.