12 octombrie 2018

Pastorul Brunson rămâne în arest/ SUA şu Turcia nu au ajuns la un acord privind eliberarea sa

Bianca Pavaluca

Departamentul de Stat din SUA infirmă informaţiile apărute în presă privind un acord de eliberare al pastorului american Andrew Brunson, reţinut în Turcia, a declarat joi purtătorul de cuvânt Heather Nauert, citată de Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Postul american de televiziune NBC News a transmis joi că autorităţile din Statele Unite şi Turcia au ajuns la un acord privind eliberarea pastorului american şi renunţarea la acuzaţiile împotriva acestuia.

Secretarul american de Stat Mike Pompeo a declarat miercuri că eliberarea pastorului american Andrew Brunson din custudia autorităţilor din Turcia ar fi un pas important şi „singurul lucru corect de făcut”, în contextul în care vineri are loc următoarea audiere.

Andrew Brunson a fost arestat în ancheta privind tentativa de lovitură de stat care a avut loc în Turcia în iulie 2016, acesta fiind acuzat că ar avea legături cu mişcarea clericului musulman Fethullah Gulen şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţii considerate drept teroriste de Ankara. Pastorul american poate fi condamnat la 35 de ani de închisoare în Turcia dacă este găsit vinovat.

În ciuda presiunilor făcute de Administraţia preşedintelui american Donald Trump, preşedintele turc Tayyip Erdogan a insistat că nu poate încălca independenţa sistemului judiciar şi că decizia finală va fi luată de Curtea care se ocupă de procesul pastorului.