08 septembrie 2018

Paşcu:Mesajele "să nu daţi la o parte MCV", din teama tuturor porcăriilor făcute sub acoperirea MCV

Ana Petrescu

Vicepreşedintele Parlamentului European Ioan Mircea Paşcu a declarat că mesajele prin care ni se spune că nu e indicată ridicarea MCV sunt o tendinţă motivată de teama "porcăriilor" făcute sub acoperirea mecanismului, cum ar fi protocoalele secrete între SRI şi instituţii din sistemul judiciar.

"Mesajele care vin «nu, să nu daţi la o parte MCV», cred că mare parte din tendinţa aceasta e din teama tuturor porcăriilor făcute sub acoperirea acestui mecanism. Acum să vedem (şanse de ridicare a MCV – n.r.). Până la urmă nu poţi să-l ţii la infinit, pentru că vedeţi şi în Schengen depildă, Croaţia nu a îndeplinit criteriile tehnice. Le-am spus, noi le-am îndeplinit şi tot nu am intrat. Nu există prea multe reacţii la potlogăriile făcute sub acoperirea MCV în ţară, protocoale secrete. Faţă de aceste lucruri ar trebui să se exprime împotrivă. Maximum ce vor face este să păstreze tăcerea în aceste condiţii", a declarat europarlamentarul PSD, Ioan Mircea Paşcu, sâmbătă la Antena 3.

În legătură cu aderarea României la Spaţiul Schengen, acesta a spus că, deşi problema este privită subiectiv, ţara noastră ar putea avea o anumită şansă, în contextul migraţiei şi nevoii asigurării securităţii la frontiere.

"Problema rămâne în continuare. Unii judecă în termenii vechiului Schengen, alţii în termenii noului Schengen, iar noi suntem între scaune. Suntem într-o zonă a subiectivului, criteriile sunt foarte subiective. Însă pe fundalul preocupărilor legate de migraţie s-ar putea să existe o anumită şansă, pentru că una e să ai graniţa cu România, Bulgaria şi alta e să o ai România cu Ungaria. Cu atât mai mult cu cât suntem membri de facto. Adică facem treaba pe gratis. Toate sistemele de supraveghere le-am instalat şi acelea au costat. Există factori care ne spun că nu avem şanse, alţii că avem şanse", a completat Paşcu.