25 mai 2018

Partidul lui Erdogan îşi doreşte depăşirea problemelor din relaţiile bilaterale dintre Turcia şi SUA

Marian Avram

Turcia trebuie să depăşească actualele probleme din relaţiile cu Statele Unite, din moment ce cooperarea dintre cele două state este esenţială, se arată în programul electoral al Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP), informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

Sursă foto: Mediafax

În programul electoral al AKP, partidul aflat la guvernare în Turcia, se precizează că Ankara trebuie să îmbunătăţească relaţiile bilaterale cu Washingtonul, deteriorate de poziţiile divergente ocupate de Turcia şi SUA în mai multe dosare internaţionale.

Tensiunile dintre Washington şi Ankara s-au intensificat în ultimele luni, mai ales în contextul operaţiunii militare lansate de Turcia împotriva kurzilor din provincia siriană Afrin.

Relaţiile dintre cei doi aliaţi NATO s-au înrăutăţit în ultimul an, Turcia protestând în mod oficial faţă de refuzul Statelor Unite de a-l extrăda pe clericul musulman Fethullah Gulen, considerat responsabil de către regimul Recep Tayyip Erdogan pentru puciul eşuat din iulie 2016.

Turcia a condamnat sprijinul oferit de către armata americană pentru luptătorii kurzi YPG din Siria, grupare considerată de către Ankara ca fiind o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), catalogat drept o grupare teroristă.

Programul electoral al AKP a fost lansat joi, cu o lună înaintea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare anticipate programate pentru data de 24 iunie.