07 octombrie 2019

Partidele de opoziţie au ieşit câştigătoare în urma scrutinului parlamentar din Kosovo, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne

Mircea Olteanu

Partidele de opoziţie Vetevendosje şi Liga Democratică din Kosovo (LDK) au obţinut fiecare aproximativ 30% din voturi la scrutinul parlamentar din Kosovo, arată sondajele efectuate la ieşirea de la urne, relatează agenţia de ştiri Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Pe de altă parte, formaţiunea Alianţa pentru viitorul Kosovo, condusă de premierul Ramush Haradinaj, pe fondul nemulţumirii publice faţă de activitatea guvernului, a luat doar aproximativ 10,5% din voturi.

Partidul Democratic din Kosovo (PDK), cel mai mare partid din actuala coaliţie de guvernare, s-a clasat pe locul al treilea, cu 22% din voturi, potrivit unui sondaj tip exit-poll, prezentat de televiziunea Klan Kosova.

Campania partidelor de opoziţie s-a concentrat pe tema combaterii corupţiei.

Viitorul Guvern de la Pristina va avea de gestionat problema tensiunilor cu Serbia, în contextul în care normalizarea relaţiilor cu Belgradul ar deschide calea pentru obţinerea de către Kosovo a statutului de stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Aceste alegeri au fost convocate după ce premierul Ramush Haradinaj a demisionat în iulie, când a fost chemat să se prezinte în faţa unei instanţe internaţionale, fiind acuzat de crime de război. Liderul de la Pristina neagă acuzaţiile.

Haradinaj a fost anchetat cu privire la rolul său în războiul din 1998-99, fiind unul dintre comandanţii fostei Armate de Eliberare din Kosovo (KLA) care a luptat pentru independenţa faţă de Serbia.