11 noiembrie 2019

Particule de uraniu, depistate de AIEA într-un complex din Iran / Teheranul respinge acuzaţiile

Mihai Draghici

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a depistat particule de uraniu într-un complex nuclear din Iran nedeclarat până acum, afirmă surse diplomatice, dar Teheranul a respins acuzaţiile.

Sursă foto: Mediafax

Conform agenţiei de presă Reuters, particulele radioactive au fost depistate într-un complex indicat în 2018 de premierul Israelului, Benjamin Netanyahu.

De asemenea, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat că Iranul a iniţiat activităţi de purificare a uraniului în complexul de la Fordow, deşi acest lucru este interzis prin Acordul atomic semnat cu marile puteri. Teheranul a anunţat reluarea unor activităţi de îmbogăţire a uraniului din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea SUA din Acordul nuclear.

Însă Administraţia iraniană a negat că ar desfăşura activităţi nucleare în locaţii secrete.

"Regimul sionist şi Israelul încearcă să redeschidă acest dosar. Noi am spus că aceasta este o capcană. Sperăm că AIEA va menţine vigilenţa", a declarat Abbas Mousavi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran.

Israelul şi preşedintele SUA, Donald Trump, contestă Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în 2015. Washingtonul a decis retragerea din acest acord şi a impus sancţiuni Teheranului, cerând un nou tratat, care să limiteze atât activităţile nucleare, cât şi cele balistice ale Iranului.

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a exprimat preocupare că Iranul a intensificat activităţile nucleare şi a semnalat că Uniunea Europeană ar putea impune sancţiuni. "Observăm cu preocupări din ce în ce mai mari că activităţile de îmbogăţire a uraniului continuă în Iran", a afirmat Heiko Maas, îndemnând Teheranul să revină la "respectarea în totalitate" a Acordului nuclear. "Obiectivul rămâne menţinerea Acordului", a subliniat Heiko Maas, citat de N-TV.de şi de site-ul Ynetnews.com.

Germania, Franţa, Marea Britanie, Uniunea Europeană, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul.