25 aprilie 2019

Parlamentul Ucrainei a adoptat legea privind limba oficială, o măsură criticată de minorităţi

Mihai Draghici

Parlamentul de la Kiev a adoptat joi proiectul de lege care prevede că ucraineana este singura limbă oficială în Ucraina, o măsură criticată dur de comunităţile etnice minoritare şi de organizaţii internaţionale.

Legea prevede că "limba ucraineană este cea oficială", conferind astfel drepturi exclusive în detrimentul comunităţilor minoritare. Proiectul de lege a fost adoptat joi cu 278 de voturi pentru, pragul majoritar fiind de 226, informează filiala ucraineană a agenţiei Interfax şi agenţia Tass.

"Limba ucraineană este un simbol al poporului nostru, al statului şi naţiunii. Este vorba de un nou pas important spre independenţa mentală", a reacţionat Petro Poroşenko, preşedintele în funcţie al Ucrainei.

Iniţiativa legislativă a fost criticată de comunităţile minoritare din Ucraina, dar şi de comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Dunja Mijatovic. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a declarat preocupat de riscul încălcării drepturilor lingvistice şi educaţionale ale minorităţilor din Ucraina.