25 septembrie 2019

Parlamentul de la Londra şi-a reluat activitatea, după ce Curtea Supremă a invalidat suspendarea

Mircea Olteanu

Parlamentul de la Londra şi-a reluat miercuri activitatea, după ce Curtea Supremă a Marii Britanii a stabilit că decizia premierului Boris Johnson de a suspenda Legislativul a fost nelegală, hotărârea instanţei reprezentând o înfrângere usturătoare pentru liderul britanic pro-Brexit.

Sursă foto: Mediafax

Boris Johnson a fost nevoit să-şi întrerupă vizita la New York, unde a participat la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, urmând să se adreseze Parlamentului în cursul după-amiezii de miercuri.

Premierul britanic, care a ignorat cererile opoziţiei de a demisiona, a afirmat că nu este de acord cu decizia instanţei supreme şi a sugerat că ar putea încerca să suspende din nou Parlamentul.

După ce în ultimele câteva săptămâni a suferit mai mult înfrângeri pe tema Brexit în Parlament, premierul britanic a luat decizia să suspende legislativul, pe 10 septembrie, acţiune criticată de opoziţie, care l-a acuzat pe Boris Johnson că încearcă să împiedice încercările parlamentarilor de a examina planurile sale pe tema Brexit.

Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.