09 mai 2018

Parchetul Militar face ANCHETĂ pentru a afla cum au ajuns rachete de semnalizare într-o zonă locuită a Craiovei. Ce exerciţii făcea marţi seara Armata

Ionut Jifcu

Parchetul Militar a început o anchetă în urma incidentului din noaptea de marţi spre miercuri, din Craiova, când ceea ce pare a fi o rachetă de semnalizare a străpuns parbrizul şi bordului unui autoturism. Alte două obiecte au fost ridicate de poliţişti.

Sursă foto: Mediafax

Parchetul Militar a început o anchetă, în urma incidentului din noaptea de marţi spre miercuri, din Craiova, când ceea ce pare a fi o rachetă de semnalizare a străpuns parbrizul şi bordului unui autoturism parcat la aproximativ doi kilometri de locul în care o subunitate din cadrul Contingentului Militar Polonez dislocat în România executa o activitate de instrucţie.

Potrivit unui comunicat transmis de Brigada Multinaţională Sud-Est Craiova, o subunitate din cadrul Contingentului Militar Polonez dislocat în România, în cooperare cu militari din cadrul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” din garnizoana Craiova, a executat, marţi seara, o activitate curentă de instrucţie tactică pe timp de noapte în terenul de instruire Obedeanu.

Potrivit sursei citate, antrenamentele nu au presupus executarea de trageri cu armamentul individual sau cu cel montat pe tehnica blindată din dotare. Militarii au tras cu rachete de semnalizare.

”În scopul semnalizării momentelor tactice şi identificarea reperelor din teren, subunitatea poloneză a folosit mijloace de iluminare (tip «rachete de semnalizare») în conformitate cu scenariul tactic aprobat. Referitor la incidentul semnalat în mass-media, privind pagube materiale produse unui vehicul parcat în cartierul Craioviţa Nouă, într-o zonă aflată la aproximativ 2 km de locul de desfăşurare a instruirii, a fost demarată o anchetă sub coordonarea Parchetului Militar în vederea stabilirii legăturii de cauzalitate între activitatea de instrucţie şi incidentul raportat. De asemenea, o comisie de cercetare administrativă numită de comandantul Batalionului 26 Infanterie «Neagoe Basarab» cercetează circumstanţele evenimentului”, se arată în comunicat.

Contingentul polonez este parte componentă a iniţiativei comune, având misiunea de a contribui la asigurarea prezenţei consolidate în Sud-Estul Alianţei, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Varşovia din 2016. Detaşamentul este format din 225 de militari şi 47 de mijloace tehnice în compunerea Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab” din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est. Durata unei rotaţii în România pentru fiecare contingent este de aproximativ şase luni.

Obiectul misterios care a căzut din cer a distrus parbrizul unui autoturism, iar oamenii spun că alte două obiecte asemănătoare ar mai fi căzut în zonă.

Acestea au fost ridicate, miercuri dimineaţă, de poliţiştii craioveni.