14 iulie 2022

Parada militară din 14 iulie – Franţa transmite mesajul revenirii în Estul Europei

Ştefan Popescu

Sursă foto: Twitter

De la 1880 şi până astăzi, parada militară de pe Champs-Elysées reprezintă un eveniment menit să transmită mesajele statului francez atât lumii, cât şi propriilor cetăţeni.

În acea zi fondatoare de 14 iulie 1880, impunătoarea defilare dorea să transmită că, deşi înfrântă în războiul cu Prusia, Franţa se numără printre puterile care contează şi rămâne o forţă militară de prim rang. Şi în acest an, parada care pleacă din Piaţa Charles de Gaulles pentru a ajunge în Piaţa Concorde, se doreşte a fi o etalare a puterii militare a Franţei, o vitrină a complexului militaro-industrial capabil să ofere de la armament strategic, la aeronave de ultimă generaţie, blindate şi lansatoare de rachete, vehicule uşoare. Vrea să arate că Franţa este una dintre puţinele puteri autonome din punct de vedere strategic şi care dispune de capacităţi expediţionare către orice punct de pe glob.

În acelaşi timp, evenimentul din 14 iulie este şi unul de diplomaţie publică. Preşedintele Republicii îşi invită omologii din zonele de interes ale Franţei sau din statele cu care aceasta întreţine relaţii speciale, aşa cum a fost la parada din 2017, când oaspetele de onoare al lui Emmanuel Macron a fost cuplul prezidenţial american Donald şi Melania Trump, iar trupe ale armatei americane au trecut prin faţa tribunei oficiale instalate la baza obeliscului de la Luxor – un dar al viceregelui Egiptului, Mehemed-Ali pentru regele Carol al X-lea. 

Anul acesta, parada militară franceză, prin invitarea militarilor din ţările de pe flancul estic şi a două aeronave ale forţelor aeriene ale Greciei, s-a dorit a fi un mesaj potrivit căruia Franţa a revenit în Europa de Est, de la Baltica şi până la Marea Neagră, dar şi faptul că Mediterana de Est reprezintă o zonă de interes prioritar în care Grecia este partenerul cel mai important.

Parada din 14 iulie are şi o funcţie identitară, de cultivare a memoriei, un rol special în lume, al unui destin aparte, prin care francezilor li se transmite un mesaj de încredere în propria lor ţară.