06 februarie 2019

Papa Francisc: Vaticanul este pregătit să medieze criza din Venezuela

Mircea Olteanu

Papa Francisc a declarat că Vaticanul este pregătit să medieze criza din Venezuela dacă ambele părţi implicate în această chestiune solicită medierea, informează agenţia de ştiri ANSA.

Sursă foto: Mediafax

Întrebat în legătură cu o scrisoare trimisă suveranului pontif de preşedintele venezuelan Nicolas Maduro, Papa Francisc a afirmat că încă nu a citit-o.

"Vom vedea ce se poate face", a spus liderul Bisericii Catolice, adăugând că este de părere că medierea de către Vatican este mai degrabă o ultimă soluţie, în cazul în care toate celelalte mijloace de soluţionare a crizei s-au dovedit a fi inutile.

"Condiţia iniţială este că trebuie să fie ambele părţi care să o ceară", a Papa Francisc, care a reamintit de eforturile de mediere ale unuia dintre predecesorii săi - Papa Ioan Paul al II-lea - ce au contribuit la evitarea unui conflict între Argentina şi Chile.

Preşedintele venezuelan Nicolas Maduro a solicitat asistenţa suveranului pontif pentru soluţionarea crizei din ţara sa. La rândul său, liderul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, şi-a exprimat, de asemenea, speranţa într-o potenţială intervenţie a Vaticanului.

Guaido, şeful Adunării Naţionale, legislativul de la Caracas, s-a autoproclamat preşedinte interimar, fiind susţinut de protestatarii antiguvernamentali. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziţiei, ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei.