19 iunie 2022

Panther KF51 – un tanc nou pentru o eră nouă

Carol Florea

În cadrul expoziţiei de armament Eurosatory 2022 de la Paris, firma germană Rheinmetall a prezentat, în premieră, noul tanc Panther KF51. Compania germană îşi extinde, astfel, portofoliul de vehicule şenilate KF (KettenFahrzeug/vehicul şenilat), care a debutat în 2016 cu transportoarele blindate pentru trupe Lynx KF31 şi KF41.

Sursă foto: Twitter

După cum se poate vedea din imagini, la exterior Panther are mai multe similarităţi cu Leopard, atât la şasiu, cât şi la turelă, menţinând forma blindajului frontal.

Conform firmei producătoare, tancul Panther KF51 a fost complet reproiectat. Elementul distinctiv îl reprezintă viitorul tun pentru tancFGS (Future Gun System) care dispune de o gură de foc L52 cu ţeavă lisă cal. 130mm (lungime 6,76m), având un câmp de tragere vertical de la -9° la 20° şi noul încărcător automat dispuse într-o turelă complet nouă.

Conform Rheinmetall, FGS foloseşte proiectile cu energie cinetică (KE), muniţie explozivă-fuzantă cu iniţiere programabilă (şi reglarea înălţimii de explozie), precum şi muniţie de antrenament. Proiectilele programabile au fost dezvoltate pentru distrugerea vehiculelor blindate dispuse în spatele unei acoperiri (detalii) de teren sau neutralizarea personalului din interiorul unei clădiri. Acestea pot lovi chiar şi elicopterele care evoluează la altitudini mici.

Conform datelor firmei constructoare o lovitură cal. 130mm are o greutate de 40kg, iar un proiectil perforant subcalibru cu manşon detaşabil şi stabilizat prin ampenaj - APFSDS (Armour-Piercing Fin-Stabilised Discarding Sabot) cal. 120mm în jur de 32kg. Comparativ cu actualele sisteme cal. 120mm, FGS este cu 50% mai eficient, concomitent cu obţinerea unei bătăi mai mari şi a unei puteri superioare de perforare a blindajului.

Încărcătorul automat dispune de 20 proiectile şi trei părţi componente: una din mijloc asigură selectarea proiectilului şi încărcarea acestuia în tun, în timp ce în lateral se găsesc două încărcătoare fiecare cu 10 proiectile. Pentru reîncărcare există două compartimente de muniţie în partea posterioară a turelei, întreaga operaţia necesitând circa 5 minute.

Pentru apărarea apropiată şi nimicirea ţintelor cu blindaj uşor, tancul dispune de o mitralieră coaxială de 12,7mm, în locul clasicei MG3 cal. 7,62mm instalată pe Leopard 2, alimentată cu 250 de cartuşe.

Tancul prezentat la Paris era echipat în partea din spate a turelei cu o staţie de luptă comandată de la distanţă Natter, complet automatizată, pentru asigurarea protecţiei împotriva dronelor şi pentru apărarea apropiată. Natter era echipată cu o mitralieră RMG cal. 7,62mm alimentată cu 2.500 de cartuşe, câmp de tragere orizontal panoramic, iar cel vertical de la -15° la 85°.

La Eurosatory 2022, unul din compartimentele de muniţie a fost înlocuit cu unul care cuprindea patru drone HERO 120, dezvoltate de firma UVision din Israel, care pot ataca inclusiv ţinte blindate. Dronele de cercetare-lovire HERO 120 au o greutate de 18kg, o încărcătură de luptă de 4,5kg, rază de acţiune de peste 60km şi o autonomie de 60 de minute.

Această capabilitate importantă permite tancului să lovească ţintele fără linie de ochire - NLOS (Non-Line-Of-Sight), adică situate dincolo de rază vizuală a echipamentelor de bord.

În plus, Panther dispune de capabilitate de cercetare aeriană cu rază scurtă de acţiune cu ajutorul a două drone cu o rază de câţiva kilometri şi o autonomie de 30 de minute instalate pe ambele părţi ale turelei şi care pot lansate pentru a recunoaşte zona din faţa tancului.

O altă opţiune interesantă o reprezintă adoptarea sistemului de armament conectat la senzorul principal - MSSA (Main Sensor Sleeved Armament) care permite utilizarea aparaturii de observare a comandantului de tanc să acţioneze ca o staţie de luptă comandată de la distanţă.

Inima acestuia tanc digitalizat este reprezentată de un calculator central bazat pe standardul de conformitate a arhitecturii NATO pentru proiectarea vehiculelor generice - NGVA (NATO Generic Vehicle Architecture) care asigură integrarea şi controlarea subsistemelor, senzorilor şi vectorilor din cadrul platformei sau în cooperare cu alte sisteme.

Informaţiile furnizate de diferite echipamente- senzori, mijloacele de comunicaţii, informaţii despre motor sau sistemul de conducerea focului sunt afişate pe un monitor principal de 23inch şi două monitoare de 10inch instalate sub acesta, fiecare membru al  echipajului putând avea acces la informaţiile de care are nevoie, atât pentru informare cu privire la situaţia operaţională, cât şi pentru conducerea echipajului şi a tancului în luptă.

Această arhitectură asigură angajarea imediată a ţintelor, tancul dispunând de funcţii de descoperire şi lovire a ţintelor în succesiune rapidă (”hunter-killer”), dar şi angajarea şi lovirea independentă a ţintelor de către comandant sau ochitor (”killer-killer”) şi care va fi sprijinită de inteligenţă artificială (AI) în viitor, au declarat oficialii Rheinmetall.

Arhitectura deschisă, digitală şi protejată împotriva ameninţărilor cibernetice – NGVA asigură integrarea senzorilor pentru descoperirea proiectilelor/rachetelor adverse lansate spre tanc. 

Panther KF51 dispune de un echipaj format din trei militari. Comandantul tancului şi ochitorul sunt dispuşi în turelă, deoarece decizia iniţială a fost de a menţine turela cu echipaj. Mecanicul-conductor este situat în partea din faţă stânga şi dispune de vedere panoramică datorită camerelor din exterior. În stânga acestuia se găseşte un loc pentru un al patrulea membru al echipajului, care poate fi un operator pentru dirijarea dronelor sau un comandant de subunitate.

Pentru cercetarea câmpului de luptă şi conducerea focului comandantul de tanc,  dispune de aparatură panoramică SEOSS, iar ochitorul are la dispoziţie aparatul de observare EMES cu canale de vedere de zi/noapte echipată cu aparatură digitală TV şi imagine termală stabilizată şi integrând un telemetru laser.

Fiecare membru al echipajului poate prelua sarcinile celorlalţi. Deoarece turela şi armamentul poate fi controlat din interior, conform Rheinmetall sunt luate în considerare în viitor versiuni ale KF51 Panther care să dispună de turele fără echipaj sau să fie complet controlate de la distanţă.

Display-urile permit echipajului să observe permanent întreaga zonă din jurul tancului fără a fi nevoit să iasă în exterior, aşa numita ”observă prin blindaj” (”look through armour”). Pot fi utilizate sisteme aeriene de cercetare pentru clarificarea situaţiei tactice din zonele din imediata vecinătate sau la distanţă.

Pentru asigurarea unui grad de protecţie optimă pe mai multe niveluri au fost utilizate tehnologii active, reactive şi pasive în cadrul unui concept de protecţie complet integrat şi optimizat. Rheinmetall nu a furnizat nicio informaţie cu privire la elementele de protecţie instalate în partea frontală a cutiei blindate şi turelei.

Tancul este echipat cu sistemul de protecţie activă Strike Shield destinat combaterii ameninţărilor reprezentate de proiectilele APFSDS trase de tancuri şi a armelor antitanc dirijate fără a afecta greutatea vehiculului.

Următorul nivel de protecţie este asigurat de blindajul exploziv-reactiv şi în final, de blindajul pasiv(compozit).

Ameninţările unor arme ca racheta antitanc dirijată AGM-148 Javelin sau lansatorul antitanc portativ NLAW (”top attack”) sunt neutralizate de către sistemul de protecţie împotriva muniţiilor cu posibilitate de lovire de sus în jos – TAPS (Top Attack Protection System) care nu se bazează pe soluţia unui blindaj exploziv-reactiv. Acesta este primul sistem de protecţie de acest gen instalat pe tancurile occidentale, unele surse speculând că muniţiile ”top attack” sunt neutralizate de TAPS şi cu ajutorul dronelor.  

În plus, sistemul de mascare cu fum cu acţiune rapidă ROSY asigură protecţie suplimentară tancului împotriva mijloacelor de cercetare inamice.

De asemenea, fără a fi observate, tancul încorporează în design câteva sisteme nedezvăluite de reducere a amprentei în IR, iar altele pot fi adăugate.

Firma germană a arătat că greutatea pentru luptă a unui Panther va fi de 59 de tone (faţă de Leopard 2 A6 – 62,3 tone) şi va dispune de o rază de acţiune de 500km.

Cu o greutate de 59 de tone, o siluetă redusă şi datorită echipării cu un motor diesel de 1.100km (1.500 CP), Panther dispune de o mobilitate sporită în câmpul tactic superioară modelelor actuale.

Panther KF51 include a număr de caracteristici şi echipamente care vor fi implementate la viitorul Sistem principal de luptă terestrăMGCS (Main Ground Combat System). Acestea includ tunul cu ţeavă lisă FGS cal. 130mm, echipamentul şi armamentul secundar, posibilitatea utilizării şi controlării sistemelor fără echipaj şi componentele digitale bazate pe NGVA.

În 2012, Franţa şi Germania au decis lansarea unui program de colaborare denumit MGCS având ca obiectiv înlocuirea parcului de tancuri din dotare cu un proiect comun.

Programul MGCS este destinat înlocuirii tancurilor AMX-56 Leclerc (220 buc.) şi Leopard-2 (330 buc.) aflate în dotarea forţelor terestre franceze şi, respectiv, germane. După  cum se ştie, ambele tipuri de blindate au fost proiectate şi dezvoltate în anii 1980, fiind modernizate de-a lungul timpului.

Evident, întrebarea este dacă există vreo ţară interesată să achiziţioneze noul tanc care, cu siguranţă, nu va fi oferit la un preţ mic care să poată răsturna concurenţa unor tipuri cum ar fi ”clasicele” M1A2SEPv3 Abrams sau Leopard 2A7+.