03 februarie 2021

Până unde merge cooperarea militară ruso-turcă. S-a operaţionalizat centrul comun din Karabah, unde Turcia a trimis un general

Florin Jipa

În weekend a fost anunţată operaţionalizarea Centrului de menţinere a păcii din regiunea Nagorno-Karabah, conform Ministerului turc al Apărării. Centrul ar urma să joace un rol important în menţinerea păcii între Azerbaidjan şi Armenia, se arată în comunicat.

Sursă foto: Twitter

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat într-o videoconferinţă cu comandanţi militari că „Centrul a fost deschi şi a început să opereze. Sperăm că încetarea focului va deveni permanentă cu ajutorul acestui centru.”

Turcia va avea un militar cu gradul de general în cadrul centrului, care este stabilit în localitatea Merzilli din regiunea Aghdam.

Militarii turci şi ruşi cooperează şi în Siria unde efectuează regulat patrule comune. De asemenea, cele două armate colaborează şi în tehnologii militare, după ce Turcia a cumpărat mai multe sisteme de rachete antiaaeriene S-400.

 

Pacea din Nagorno-Karabah a venit după şase săptămâni de lupte intense, cu pierderi grele de ambele părţi, pe 10 noiembrie, când a fost semnată o declaraţie comună de încetare a focului, de către preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, şi prim-ministrul Armeniei, Nikol Pashinyan, după ce cu o zi înainte, pe 9 noiembrie, Azerbaidjanul a doborât un elicopter rusesc Mi-24 pe teritoriul Armeniei.

Imediat, Rusia a trimis un contingent militar de menţinere a păcii format din aproximativ 2.000 de militari, 90 de transportoare blindate şi alte aproximativ 380 de piese de armament special.

Pe 17 decembrie, şi Turcia a trimis în regiune 136 de genişti, specialişti în deminare, pentru a căuta şi curăţa zonele minate în regiunile preluate de Azerbaidjan.