23 noiembrie 2022

Până îi sosesc avioanele F-16 de la SUA, Bulgaria vrea să cumpere aeronave la mâna a doua pentru misiuni de poliţie aeriană

Andreea Soare

Guvernul bulgar vrea să achiziţioneze avioane la mâna a doua până când îi vor sosi avioanele F-16 de la SUA, scrie Breaking Defense.

Sursă foto: Mediafax

Potrivit sursei citate, posibila achiziţie a fost provocată de întârzierea livrării avioanelor produse de Lockheed Martin, cauzată de pandemia de COVID-19. Bulgaria a comandat aeronave F-16 Block 70, care trebuiau livrate între 2023 şi 2025, însă din cauza întârzierii nu va avea avioanele operaţionale până în 2030.

Între timp, guvernul bulgar caută alternative pentru a-şi înlocui flota de avioane MiG-29, care nu vor mai putea fi folosite din 2023 din cauza unor probleme de mentenanţă, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului bulgar al Apărării.

„Până când avioanele F-16 vor atinge capabilitatea operaţională completă, între 2028 şi 2030, va trebui să folosim temporar alte avioane pentru misiunile de poliţie aeriană în spaţiul aerian bulgar”, a spus acesta.

Aceste avioane folosite temporar ar putea veni din SUA, Suedia, Franţa, Israel, Ţările de Jos, Spania şi Italia, întrucât acestea sunt ţările cărora Bulgaria le-a făcut cereri pentru avioane pe care vrea să le cumpere la mâna a doua. Ţările de Jos, Spania şi Italia au răspuns negativ cererii bulgarilor, însă Suedia şi Franţa au răspuns pozitiv. Despre SUA, purtătorul de cuvânt bulgar nu a vrut să comenteze.

„Suedia şi Franţa au răspuns favorabil cererii noastre. Am început discuţii cu ambele ţări... pentru a vedea posibilităţile pentru achiziţia avioanelor. Nu am primit nicio ofertă încă”, a continuat oficialul bulgar.

Suedia ar putea oferi, însă, avioane Saab JAS 39 Gripen C/D, iar Franţa avioane Mirage 2000 sau Rafale.