07 ianuarie 2024

Pakistanul ia faţa Indiei şi se dotează cu avioane J-31/FC-31 de generaţia a 5-a, din China

Florin Jipa

China va vinde Pakistanului un număr nespecificat de aeronave din generaţia a 5-a, cu amprentă radar redusă, arată Defense News.

Sursă foto: Wikimedia

Pakistanul urmează să înlocuiască aeronavele F-16 americane şi să achiziţioneze avionul de luptă chinez FC-31 Gyrfalcon de generaţia a cincea, potrivit şefului forţelor aeriene pakistaneze. Mareşalul Zaheer Ahmed Baber Sidhu a vorbit pe 2 ianuarie la o ceremonie de introducere a noilor echipamente - care au inclus avioane de luptă J-10C Firebird - când a spus că FC-31 va intra în serviciu în viitorul apropiat.

Oficialul pakistanez a refuzat să indice numărul de aparate şi momentul achiziţiei. Pakistanul foloseşte acum trei tipuri diferite de avioane, JF-17, J-10 şi F-16.

Achiziţia de aeronave J-31/FC-31 ar putea forţa India să se concentreze, la rândul ei, pe achiziţia de aeronave din generaţia a 5-a, cu amprentă radar redusă. În acest moment, India are în dezvoltare programul AMCA (Advanced Medium Combat Aircraft), cu un orizont de 2026 pentru realizarea prototipului şi 2030 pentru intrarea în producţie.

Chiar dacă Pakistanul pare să ia faţa Indiei în acest domeniu, orice analiză despre raportul de forţe din regiune va depinde, însă, de numărul de aeronave FC-31 vândute de China, tipurile de senzori şi muniţie, perioada de livrare etc.

Este prima mişcare importantă a Chinei în acest moment care vrea să ofere pieţei internaţionale o variantă la avionul american F-35, sau la cele ruseşti Su-57 şi Su-75 Şah Mat. Şi Turcia a fost interesată să vândă Pakistanului avionul din generaţia a cincea aflat în dezvoltare, TFX KHAAN.

În acest moment, cel mai bine vândut avion din generaţia a cincea este F-35, construit în aproximativ 1.000 de exemplare şi operat şi dorit de majoritatea statelor NATO sau partenere, cum ar fi Japonia, Australia, Coreea de Sud, Israel etc.