07 august 2019

Pakistanul a redus nivelul relaţiilor diplomatice cu India şi a suspendat schimburile comerciale din cauza crizei din Kashmir

Mihai Draghici

Pakistanul a anunţat, miercuri, reducerea nivelului relaţiilor diplomatice cu India şi suspendarea comerţului bilateral, din cauza deciziei "unilaterale" de modificare a statutului regiunii disputate Kashmir.

Premierul Pakistanului, Imran Khan, a convocat miercuri o reuniune de urgenţă a Comisiei pentru Securitate Naţională, din care fac parte şefii principalelor instituţii civile şi militare.

"Comisia a discutat despre situaţia generată de acţiunile unilaterale şi ilegale ale Indiei. S-a decis reducerea nivelului relaţiilor diplomatice cu India şi suspendarea comerţului bilateral. Aranjamentele bilaterale vor fi revizuite", a transmis Administraţia de la Islamabad, conform cotidianului Times of India.

Tensiunile dintre Pakistan şi India s-au amplificat după ce Administraţia de la New Delhi a anulat luni Articolul 370 al Constituţiei indiene, care conferea statut special statului Jammu-Kashmir. Pakistanul şi India revendică în totalitate regiunea Kashmir, dar ambele ţări, care sunt puteri nucleare, deţin controlul doar asupra unor zone din această provincie.

Islamabadul a condamnat vehement decizia Administraţiei de la New Delhi privind Kashmirul, a avertizat că va apăra locuitorii din această regiune şi a decis sesizarea Consiliului de Securitate ONU.