01 martie 2019

Pakistanul a predat Indiei un pilot militar capturat în urma raidurilor aeriene din Kashmir

Marinela Sarbu

Autorităţile din Pakistan l-au adus la graniţa cu India pentru a-l preda pe pilotul capturat miercuri în urma doborârii unui avion de către forţele militare pakistaneze în cursul incidentelor aeriene petrecute deasupra regiunii disputate Kashmir, relatează Associated Press.

Sursă foto: Mediafax

Pilotul, identificat precum căpitanul Abhinandan Varthaman, a fost adus cu un convoi care a pornit din oraşul Lahore din estul Pakistanului până la trecerea frontierei de la Wagah, vineri, escortat de vehicule militare cu soldaţi, care aveau armele la vedere.

De cealaltă parte a graniţei, poliţiştii indieni aliniaţi de-a lungul drumului alături de un grup de locuitori din zonă, au fluturat steagul naţional al Indiei şi au ţinut o uriaşă ghirlandă de flori pentru a-l întâmpina.

Islamabadul a spus că predarea pilotului este un gest de pace care ar putea dezamorsa tensiunile şi ar putea evita un alt război între India şi Pakistan.

Avioane militare indiene au efectuat marţi un raid aerian "preventiv" în Kashmirul pakistanez, vizând poziţii ale grupului terorist Jaish-e-Mohammad, care a revendicat atentatul comis în Kashmirul indian, soldat cu moartea a 46 de militari.

Miercuri au avut noi confruntări aeriene deasupra regiunii disputate Kashmir, Islamabadul anunţând că a lansat raiduri aeriene în replică la atacurile indiene din ziua precedentă.