23 mai 2019

Pakistanul a efectuat un test balistic, la scurt timp după ce un oficial de la Islamabad a transmis că Pakistanul doreşte detensionarea relaţiilor cu India

Mircea Olteanu

Forţele militare ale Pakistanului au efectuat joi un test cu o rachetă ce poate fi echipată cu un focos nuclear, în contextul în care şeful diplomaţiei de la Islamabad a transmis că Pakistanul doreşte soluţionarea pe cale amabilă a disensiunilor cu India după confruntarea armată din februarie.

Testul balistic a avut drept scop declarat să reitereze poziţia de descurajare nucleară a Pakistanului, potrivit unui reprezentant al forţelor militare, citat de postul Al Jazeera.

Racheta Shaheen-II, testată joi, ce poate fi echipată cu focoase convenţionale, dar şi nucleare, are o rază de acţiune de până la 1.500 de kilometri, suficient pentru a putea lovi mai multe oraşe majore din nord-vestul Indiei.

Testul balistic are loc în contextul în care tensiunile între India şi Pakistan rămân la cote ridicate în urma unei confruntări armate în luna februarie, când cele două ţări au lansat raiduri aeriene una împotriva alteia.

Cu doar o zi înainte, Shah Mehmood Qureshi, ministrul de Externe de la Islamabad, a anunţat că s-a întâlnit cu omologul său indian în marja unei reuniuni a Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai.

"I-am transmis foarte clar că vrem să soluţionăm pe cale amiabilă toate problemele", a afirmat Qureshi.