07 iulie 2020

Pakistan: India a încălcat acordul de încetare a focului de 1595 de ori în acest an

Andreea Soare

Pakistanul a invocat, luni, un diplomat indian şi a criticat o încălcare recentă a acordului de încetare a focului de către forţele indiene, susţinând că acestea din urmă cu încălcat acordul stabilit în 2003 de 1595 de ori, în acest an, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Forţele indiene au deschis focul în zona Nikial a Liniei de Control, rănind cinci civili, inclusiv două femei şi trei copii, duminică seara, a declarat Ministerul Afacerilor Externe, într-o declaraţie de presă, citează Anadolu.

Linia de Control, graniţa de facto, separă valea Kashmir între Pakistan şi India. Cele două state au semnat, în 2003, un acord de încetare a focului de-a lungul Liniei de Control.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că forţele indiene au continuat să atace zonele populate de civili cu focuri de artilerie, mortiere de calibru greu şi arme automate. „Anul acesta, India a încălcat acordul de încetare a focului de 1595 de ori, ducând la 14 martiraje şi rănirea a 121 de civili inocenţi”, se arată în declaraţia ministerului.

„Încălcările legii internaţionale demonstrează încercările indiene de a escalada situaţia de-a lungul Liniei de Control şi reprezintă o ameninţare la pacea şi securitatea regională”, se arată în declaraţia de presă.

De cealaltă parte, şi India a acuzat Pakistan, declarând că cel din urma stat a încălcat acordul de încetare a focului de 2027 de ori, până la 10 iunie 2020, relatează Economic Times, citat de Anadolu.

Atât Pakistan, cât şi India deţin anumite teritorii din Kashmir, însă ambele state revendică regiunea în totalitate. Deşi China, de asemenea, deţine controlul unei părţi din contestata regiune, India şi Pakistan s-au confruntat de mai multe ori din cauza acestui teritoriu.