Our Eyes - Un mini Interpol sau o reţea pentru a bate o reţea
Liviu Ioniţă
Evoluţiile imprevizibile în mediul strategic au cauzat incertitudini, astfel că, astăzi, incertitudinea este singura certitudine. Distanţa între ţări nu mai este o barieră, iar dependenţa dintre statele-naţiune este în creştere. Ameninţările viitoare nu vor mai fi unele convenţionale, ci dinamice, multidimensionale: terorism şi radicalism, separatism şi insurgenţe armate, dezastre naturale şi probleme de mediu, încălcarea zonei de frontieră, piraterie şi jaf pe mare, furt de resurse naturale şi minerale, trafic de arme, boli contagioase, război cibernetic. Ameninţări care nu ţin cont de frontiere sau de religii. Şi nu ţin seama de timp. Toate acestea au nevoie de unitate şi cooperare.
Acestea par să fie ideile care au generat constituirea a ceea ce presa numea în 2017...mini Interpol... şi aparţin ministrului indonezian al apărării, Ryamizard Ryacudu.
Platformă de colaborare de Intelligence pentru combaterea terorismului
Potrivit propriilor declaraţii, întâlnirea avută în 2017, cu ministrul Afacerilor Interne şi Dreptului din Singapore, K. Shanmugam, la Şcoala de Studii Internaţionale S. Rajaratnam de la Universitatea Tehnologică Nanyang, a fost punctul de plecare în intenţia de construire a unei platforme colaborative de informaţii, necesară combaterii terorismului, cu luarea în considerare a cinci componente principale: crearea unei baze de date comune, schimb de personal, instruire şi operaţiuni comune şi, în cele din urmă, schimb de expertiză şi resurse.
Evenimentele din 2017 din Marawi, Filipine, şi dorinţa oficial exprimată ca întâmplări similare să nu se repete şi să facă din Asia de Sud-Est un al doilea Orient Mijlociu, au fost argumentele pentru care generalul în rezervă Ryamizard Ryacudu a promovat intens crearea unei platforme de colaborare regională destinată schimbului de informaţii de nivel strategic cu privire la terorism, radicalism şi violenţe extremiste în statele membre ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est).
Ceea ce, iniţial, a fost convenit în 2017 doar la nivel de miniştri ai Apărării din şase state - Indonezia, Filipine, Brunei, Malaezia, Singapore, Tailanda – şi a fost făcut public în cadrul celei de-a 11-a reuniuni a miniştrilor Apărării din ASEAN din Clark, Filipine, a fost lansat oficial în Bali, la 25 ianuarie 2018, şi statuat, ulterior, în octombrie 2018, în cadrul întâlnirii de la Singapore a statelor membre ASEAN, sub denumirea de Our Eyes.
Denumirea a fost intenţionat concepută să facă trimitere la Five Eyes, coaliţia dintre agenţiile de intelligence ale SUA, Canadei, Marii Britanii, Noii Zeelande şi Australiei, destinată supravegherii comunicaţiilor.
În conformitate cu Joint Declaration of the ASEAN defence ministers on strenghthening cooperation, building resilience, din 19 octombrie 2018, din cadrul celei de-a 12 reuniuni ASEAN, dat fiind că incertitudinea crescândă în peisajul global şi creşterea complexităţii provocărilor de securitate netradiţionale şi transnaţionale impun o construcţie de colaborare coerentă şi eficientă între statele membre, a fost adoptată iniţiativa Our Eyes, destinată schimbului strategic de informaţii cu privire la ameninţările din regiune.
Declaraţia reafirmă intenţia de promovare a dialogului şi cooperării între statele membre ASEAN, de intensificare a colaborării în domeniul luptei antiteroriste, de sporire a eforturilor destinate consolidării stabilităţii regionale, cu respectarea principiilor privind suveranitatea şi integritatea teritorială, şi lansează conceptul 3Rs (Resilience, Response, Recovery) menit să contureze cadrul viitoarelor întâlniri ale oficialilor din Apărare destinate eforturilor de combatere a terorismului.
Se întâmpla cu un an în urmă, iar în perioada care a urmat, acelaşi înalt oficial indonezian avea să susţină iniţiativa cu prilejul întâlnirilor formale şi informale, cu vădite eforturi de a o face atractivă pentru cei pe care îi consideră posibili parteneri: mai întâi, celelalte patru state membre ASEAN care, deocamdată, nu fac parte din Our Eyes – Vietnam, Cambodgia, Laos, Mianmar – apoi partenerii regionali, SUA, Australia, Noua Zeelandă, Japonia.
Terorism de generaţia a treia
Potrivit ministrului Ryamizard Ryacudu, regiunea ASEAN se confruntă cu grave ameninţări şi având în vedere că fiecare ţară are un mod diferit de gestionare a acestora, este necesară coordonarea în obţinerea de informaţii strategice, şi abordări holistice între guverne astfel încât ameninţarea reprezentată de Statul Islamic, precum şi alte forme de terorism, să fie eliminate.
Peisajul terorismului global evoluează şi se confruntă cu schimbări. Actuala ameninţare a terorismului din regiune provine de la o a treia generaţie de terorişti. După crearea Al-Qaeda şi crearea Statului Islamic în Siria şi Irak, operaţiunile de coaliţie din Orientul Mijlociu au dus la naşterea celei de-a treia generaţii. Cu ideologia şi prezenţa Statului Islamic în diverse părţi ale Asiei, Africii şi Orientului Mijlociu, următoarea fază a ameninţării grupării teroriste constă în crearea de nuclee în Filipine, Afganistan, Xinjiang, Cecenia, Yemen, Nigeria, Somalia şi Libia.
În opinia oficialului indonezian, sunt ameninţări descentralizate provenind de la aceea centralizată a Statului Islamic, răspândită la nivel mondial după dezmembrarea acestuia în Irak şi Siria. O altă caracteristică specifică acestei a treia generaţii de ameninţări teroriste este întoarcerea luptătorilor Statului Islamic în ţările de provenienţă. Teroriştii sunt hotărâţi să destabilizeze regiunea şi să creeze o provincie a califatului, cunoscută sub denumirea de wilayat.
O asemenea evoluţie ar putea fi un punct de lansare pentru declanşarea altor atacuri teroriste în Asia de Sud-Est.
Se impune, astfel, un efort de cooperare între ţările din regiune, între toate ţările de pe glob, între cele, pentru a face faţă acestei ameninţări.
Alte state interesate de Our Eyes
Iniţiativa Our Eyes nu are nimic de-a face cu politica, fiind un demers pur de luptă împotriva existenţei grupărilor teroriste şi de menţinere a păcii, reprezentând pasul următor după diverse măsuri adoptate de Indonezia, Malaezia şi Filipine, cum ar fi aceea de organizare de patrule maritime şi aeriene comune, în încercarea de a pune capăt pirateriei, răpirilor şi altor activităţi ilegale în Marea Sulu.
Eforturile diplomatice ale ministrului Ryamizard Ryacudu au condus la conturarea unei posibile implicări a Australiei în proiectul asiatic, ministrul australian al Apărării, Christopher Pyne, afirmând că ţara sa este pregătită să se alăture grupării Our Eyes, furnizând informaţii şi instruire în combaterea terorismului. Ca urmare, în condiţiile în care Australia şi Indonezia beneficiază, deja, de un nivel ridicat de cooperare în domeniul intelligence si în cel al apărării, fiind pusă în comun o cantitate semnificativă de informaţii cu privire la luptători care se întorc din Orientul Mijlociu sau islamişti radicali aflaţi în Indonezia, este posibil să fie luată în considerare o eventuală invitaţie de aderare la Our Eyes, cu condiţia ca aceasta să corespundă angajamentelor şi priorităţilor de securitate naţională ale Australiei.
Se pare că şi SUA ar fi interesate de Our Eyes, cel puţin aşa ar fi lăsat să se înţeleagă fostul secretar american al Apărării, James Mattis, în urma unei întâlniri avute cu acesta, ministrul indonezian susţinând că SUA şi-au asumat angajamentul de a asista cu instrumente sofisticate cele şase naţiuni membre în colectarea de informaţii.
Şi statele europene sunt în atenţia generalului Ryamizard Ryacudu, acesta lansându-le o invitaţie de alăturare efortului membrilor Our Eyes în cadrul unui dialog Asia-Europa pe probleme anti teroriste, derulat în octombrie 2018, la Bruxelles şi Berlin. În prezenţa unor oficiali ai EUROPOL, NATO, SEAE (Serviciului European de Acţiune Externă) demnitarul indonezian a pledat pentru necesitatea unei implicări a întregii societăţi în lupta împotriva terorismului, extremismului şi exclusivismului.
Şanse de reuşită ale Our Eyes
Recent, la finalul lunii ianuarie, miniştrii Apărării din statele Our Eyes s-au reunit din nou, la Semarang, Indonezia, forumul presupunând astfel de întâlniri destinate schimbului de informaţii la fiecare două săptămâni.
Cel puţin la o primă vedere, iniţiativa este lăudabilă. E nevoie de măsuri preventive, de informaţii complexe, de acţiuni colective, interstatale, constructive şi concrete. O strategie eficientă şi o platformă operaţională. Toate acestea pentru a destructura grupări teroriste înainte ca acestea să ia amploare. E nevoie de guverne care să apeleze la organizaţiile societăţii civile, mediul academic şi sectorul privat pentru prevenirea şi pentru combaterea extremismului violent, pentru răspunsuri împotriva terorismului. Cu alte cuvinte, este nevoie de o reţea pentru a bate o reţea (Ryamizard Ryacudu).
Dar sunt şi voci care consideră că nou iniţiata platformă se confruntă cu un nivel ridicat de neîncredere în ceea ce priveşte cooperarea în domeniul serviciilor de informaţii fiind vorba de naţiuni care, în mod tradiţional, au fost reticente în schimbul de informaţii dintre ele.
Rămâne de văzut cum va evolua Our Eyes, deocamdată, sub privirile celorlaţi fiind:
- o ţară membră a G20, cea mai mare ţară cu populaţie majoritar musulmană, în care alegerile prezidenţiale şi parlamentare programate pentru 2019 se vor desfăşura simultan pentru prima dată – Indonezia;
- un stat în care preşedintele Rodrigo Duterte a adoptat măsuri controversate împotriva traficului de droguri, ordinele de a trage pentru a ucide ducând la încălcări flagrante ale drepturilor omului. Acelaşi preşedinte a modificat politica externă, încheind o nouă alianţă cu Rusia şi China, în pofida controversei legate de Marea Chinei de Sud, iar, în mai 2017, a declarat legea marţială în regiunea Mindanao – Filipine;
- o monarhie constituţională condusă din 2014 de Consiliul naţional al păcii şi ordinii. Armata a suprimat opoziţia, impunând legea marţială şi au fost semnalate încălcări ale drepturilor omului. Alegerile programate iniţial pentru 2017, dar amânate de mai multe ori, sunt preconizate a avea loc în februarie 2019. În februarie 2017, Junta a iniţiat negocieri de pace cu mişcarea de insurgenţă din provinciile din sud cu majoritate musulmană – Tailanda;
- un stat condus de un sultan, în timp ce unele responsabilităţi revin unui prinţ, unde nu există nicio liberalizare politică şi unde, în 2016, Codul penal a fost reformat, încorporând o nouă abordare bazată pe Sharia - Brunei Darussalam;
- o ţară în care la alegerile generale din mai 2018, Coaliţia Barisan Nasional, care includea Organizaţia naţională unită, a fost înfrântă pentru prima oară în cei 60 de ani de existenţă a ţării. Fostul prim-ministru Mahathir Mohamad, în vârstă de 92 de ani, a condus formaţiunea de opoziţie Alianţa pentru speranţă la victorie şi l-a înlocuit pe Najib Razak, aflat în funcţia de prim-ministru din 2009. Parlamentul European a condamnat pedeapsa cu moartea şi reducerea la tăcere a nemulţumirii populare, precum şi absenţa exprimării paşnice, inclusiv a dezbaterilor publice – Malaezia;
- un stat în care Partidul acţiunii populare conduce tranziţia înainte de următoarele alegeri parlamentare, programate pentru 2021 – Singapore.
