22 martie 2019

Osetia de Sud condamnă manevrele militare NATO-Georgia şi ameninţă că ar putea cere ajutorul Rusiei

Mihai Draghici

Regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud a avertizat, vineri, că va solicita asistenţa Rusiei în cazul în care vor apărea "provocări" în timpul exerciţiilor militare efectuate de Georgia în comun cu Alianţa Nord-Atlantică.

Sursă foto: Mediafax

"Am aflat, inclusiv din mass-media, că în cadrul acestor exerciţii va fi simulată o operaţiune ofensivă", a declarat Egor Kocieiev, un reprezentant al Administraţiei separatiste proruse din Osetia de Sud.

"Am exprimat preocupări şi am transmis că, în cazul în care Georgia va lansa provocări, Osetia de Sud se va adresa aliatului puternic Rusia pentru a cere asistenţă, iar împreună vom putea apăra câştigurile pe care le avem", a subliniat Egor Kocieiev, citat de site-ul agenţiei Tass.

Exerciţiul NATO-Georgia 2019 se desfăşoară în perioada 18-29 martie. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, va efectua o vizită la Tbilisi pe 24-25 martie. Potrivit NATO, Stoltenberg se va întâlni cu preşedintele Georgiei, Salome Zourabişvili, şi cu premierul Mamuka Bakhtadze. "Secretarul general va vizita Centrul comun de antrenament NATO-Georgia alături de ministrul georgian al Apărării, Levan Izoria (...)", precizează Alianţa Nord-Atlantică. Conform NATO, exerciţiul reprezintă "un moment semnificativ în consolidarea cooperării politice NATO-Georgia".

Rusia recunoaşte independenţa regiunilor separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia.