02 aprilie 2019

OSCE despre alegerile din Ucraina : "Ziua alegerilor a fost bine administrată şi fără tulburări"

Mircea Olteanu

Primul tur al scrutinului prezidenţial din Ucraina, care s-a desfăşurat duminică, a fost "competitiv" şi "bine organizat", a comunicat Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care a trimis peste 50 de echipe de observatori pentru a monitoriza scrutinul, informează agenţia Dpa.

"Alegătorii au avut o opţiuni multe şi au ieşit în număr mare", a declarat coordonatorul special al OSCE, Ilkka Kanerva.

Organizaţia europeană a avut peste 50 de echipe de observatori în Ucraina, a declarat Doris Barnett, liderul delegaţiei germane la Adunarea parlamentară a OSCE,

"Ziua alegerilor a fost bine administrată şi fără tulburări", a adăugat Barnett.

Scrutinul s-a desfăşurat în contextul unei situaţii de securitate complicate, votul neputând fi organizat în regiunea Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi nici în zonele din estul Ucrainei controlate de rebelii proruşi, a transmis OSCE.

Organizaţia a comunicat că au fost observate totuşi unele deficienţe şi nereguli, menţionând acuzaţii privind utilizarea abuzivă a resurselor statului şi cumpărare de voturi.

Ministerul de Interne de la Kiev a indicat că au fost raportate peste 1,600 de presupuse încălcări ale legislaţiei electorale.

Actorul de comedie Vladimir Zelenski şi actualul preşedinte de la Kiev, Petro Poroşenko, se poziţionează pe primele locuri după primul tur al scrutinului prezidenţial din Ucraina, urmând să se confrunte în cel de-al doilea tur, programat pe 21 aprilie, indică rezultatele parţiale date publicităţii de autoritatea electorală de la Kiev.