05 aprilie 2018

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice a respins propunerea Rusiei de a demara o anchetă comună în cazul Skripal

Teodora Marinescu

Propunerea Rusiei de a demara o anchetă comună în cazul atacului neurotoxic ce i-a vizat pe fostul agent secret Serghei Skripal şi pe fiica acestuia a fost respinsă miercuri de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), relatează site-ul postului BBC.

Sursă foto: Mediafax

Rusia acuză Marea Britanie că i-ar bloca accesul la informaţiile obţinute de OPCW în urma investigaţiilor. Londra consideră că propunerea Rusiei privind demararea unei anchete comună este nepotrivită.

Cincisprezece state membre din cadrul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice au votat împotriva propunerii, în timp ce doar şase au fost de acord. Alte 17 state membre s-au abţinut.

Printre ţările care au susţinut propunerea Rusiei se numără China, Azerbaidjan, Sudan, Algeria şi Iran.

Marea Britanie, Uniunea Europeană şi SUA susţin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicaţie plauzibilă şi au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz

Rusia neagă implicarea în atacul neurotoxic, susţinând că ceea ce s-a întâmplat în Salisbury poate fi catalogat drept un "atac terorist".

Ambasadorul Rusiei la OPCW, Alexander Shulgin, a declarat că abţinerea mai multor state de la vot arată că mai mult de jumătate din consiliu "refuză să se asocieze cu punctul de vedere al Occidentului".

Ministrul britanic de Externe a acuzat Rusia că încearcă să subminize ancheta Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice.