27 noiembrie 2018

Organizaţia fundamentalistă Hamas ar putea ceda controlul asupra Fâşiei Gaza unui guvern de uniune naţională

Mihai Draghici

Mişcarea islamistă Hamas manifestă disponibilitatea de a implementa un acord de reconciliere cu Autoritatea Palestiniană prin care va ceda controlul asupra Fâşiei Gaza unui guvern de uniune naţională, afirmă surse citate de cotidianul libanez Al-Mayadeen.

Sursă foto: Mediafax

Surse politice din Gaza au declarat pentru cotidianul Al-Mayadeen că organizaţia fundamentalistă Hamas ar accepta implementarea unui acord intermediat de Egipt cu condiţia ca angajaţii din domeniul public din Fâşia Gaza să primească salariile restante şi să fie eliminate toate sancţiunile, informează cotidianul Times of Israel.

Conform surselor citate, mişcarea Hamas cere formarea unui guvern de uniune naţională în 45 de zile şi organizarea alegerilor generale în şase luni.

Egiptul depune eforturi pentru relansarea procesului de reconciliere între mişcările politice Hamas şi Fatah. În octombrie 2017, Hamas şi Fatah au semnat un acord de principiu mediat de Egipt în sensul formării unui guvern de uniune naţională în Cisiordania şi în Fâşia Gaza, dar documentul nu a fost implementat.

Mişcarea fundamentalistă Hamas deţine controlul asupra Fâşiei Gaza din anul 2007. Anul trecut, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, a pledat pentru adoptarea unor "măsuri dureroase" contra Hamas, pentru a forţa grupul islamist să cedeze puterea.