11 mai 2021

Opt convoaie militare compuse din 190 de soldaţi şi 120 de echipamente militare sosesc în România pentru exerciţiul NOBLE JUMP 2021

Andreea Soare

Primul eşalon din cadrul Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF), care urmează să participe la Exerciţiul NOBLE JUMP 2021, soseşte în România pe cale terestră, prin punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu, transmite MApN, într-un anunţ postat pe o reţea de socializare.

Sursă foto: Captură ecran

„În total, vor fi 8 convoaie constituite din aproximativ 190 de militari şi 120 de echipamente militare. Ele vor staţiona în Bucureşti până pe 12 mai, urmând să continue deplasarea către Centrul Naţional de Instruire Întrunită "Getica" din Cincu”, se arată în mesajul ministerului.

NOBLE JUMP 2021 este un exerciţiu multinaţional cu termen scurt de notificare, planificat şi condus de Comandamentul Forţelor Întrunite (JFC) de la Napoli, care se desfăşoară, în perioada 19 mai - 2 iunie 2021, pe teritoriile Bulgariei şi României.

Acest exerciţiu este parte integrantă a Exerciţiului Steadfast Defender 2021 şi este conectat la Exerciţiul Dacia 21, condus de Comandamentul Forţelor Întrunite.

Comandantul Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est, generalul de brigadă Cristian Dan, şi reprezentantul Comandamentului Forţelor Întrunite, colonelul Ştefan Cernat, i-au întâmpinat pe militarii turci la punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu.

„Aş dori să urez <<Bun venit!>> prietenilor noştri turci din cadrul Forţei Întrunite de Intervenţie Rapidă”, a declarat generalul de brigadă Cristian Dan.

„Noble Jump 21 face parte din exerciţiul NATO Steadfast Defender 21. Aş vrea să spun câteva lucruri despre acest exerciţiu. În primul rând, NATO este o alianţă defensivă, iar acesta este angajamantul nostru prin care demonstrăm că statele aliate sunt oricând gata să apere statele noastre, dacă este necesar. (…) Elementele VJTF au drept destinaţie finală Centrul Naţional de Instruire Întrunită "Getica" din Cincu”, unde vor face o instrucţie integrată alături de soldaţii Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est”, a continuat generalul de brigadă Cristian Dan.

„Suntem convinşi că obiectivele de performanţă vor fi atinse, că spiritul NATO şi coeziunea în jurul valorilor noastre comune vor fi demonstrate şi că antrenându-ne împreună vom fi mai puternici”, a transmis colonelul Ştefan Cernat.