14 septembrie 2021

Operaţiunile de reabilitare a Crucii Caraiman au fost încheiate. Proiectul de restaurare a fost finanţat de UE şi MApN

Andreea Soare

Cu ocazia prăznuirii ortodoxe a Înălţării Sfintei Cruci, marţi, 14 septembrie, Ministerul Apărării Naţionale a marcat, printr-o ceremonie militară şi religioasă organizată la Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial situată pe Muntele Caraiman, încheierea operaţiunilor majore de restaurare, reabilitare şi conservare a acestui monument, transmite MApN.

Sursă foto: Facebook/Nicolae Ciuca

Desfăşurată în prezenţa ministrului apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi a şefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, ceremonia a inclus depunerea de coroane de flori în memoria eroilor căzuţi şi vizitarea spaţiului expoziţional amenajat în incinta monumentului.

Proiectul de reabilitare a fost cofinanţat de Uniunea Europeană şi de Ministerul Apărării Naţionale.

„Am primit, în 2016, o misiune de onoare, aceea de a restaura şi reintroduce în circuitul valorilor naţionale acest monument înnobilat de istoria neamului. Şi iată dovada că militarii au reuşit să se ridice la înălţimea misiunii primite şi să putem fi astăzi, din nou, mândri de Monumentul Eroilor de pe Caraiman, cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. Nu a fost o misiune uşoară, nu a fost la îndemâna oricui, dar prin multă muncă, prin profesionalism şi dăruire, lucrările au fost finalizate cu succes!”, a afirmat ministrul Ciucă în discursul susţinut în cadrul ceremoniei.