14 ianuarie 2022

Operaţiunea Conversus: Peste 1.500 de arme confiscate într-o operaţiune internaţională condusă de Poliţia Română

Andreea Soare

Un număr total de 1.534 de arme au fost confiscate într-o operaţiune internaţională condusă de Poliţia Română, având drept scop combaterea comerţului ilegal de arme, transmite Europol.

Sursă foto: Europol

Pistoalele cu gloanţe oarbe sunt intens utilizate de către infractori întrucât acestea pot fi transformate astfel încât să fie folosite, ulterior, gloanţe adevărate. Astfel de arme au fost folosite pentru uciderea jurnalistului olandez, în Amsterdam, în iulie, anul trecut, susţine Europol.

Operaţiunea Conversus a fost condusă de către Poliţia Română, în cadrul EMPACT (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats). A fost desfăşurată între 13 şi 17 decembrie 2021 şi a implicat autorităţi din 24 de ţări, precum şi Eurojust şi CE.

Au fost efectuate peste 250 de percheziţii, s-au confiscat 1.534 de arme, 17,564 de piese de muniţie şi 6.550 de kg de elemente pirotehnice.

Până nu demult, cele mai multe dintre armele cu gloanţe oarbe confiscate în Europa veneau din Turcia. Recent, Turcia a schimbat legislaţia astfel încât să combată această ameninţare. Odată ajunge în UE, armele sunt, de cele mai multe ori, cumpărare la un preţ mic de pe piaţa legală, înainte de a fi transferate ilegal de infractori către ţări în care este necesar un permis pentru a le achiziţiona, importa şi deţine.

Poliţia Română, alături de omologi din Bulgaria şi Macedonia de Nord, au strâns date despre vânzătorii de arme, aceste informaţii fiind ulterior analizate de Europol pentru a prinde cumpărătorii şi a identifica tranzacţiile.

Ţările care au participat la această operaţiune sunt România, Bulgaria, Belgia, Cipru, Cehia, Germania, Danemarca, Estonia, Grecia, Spania, Franţa, Finlanda, Croaţia, Ungaria, Lituania, Luxemburg, Letonia, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, Suedia, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Elveţia, Norvegia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Ucraina şi, de asemenea, provincia Kosovo.