Operaţiune Mossad în Teheran / Agenţii israelieni au sustras documente care confirmă că Iranul vrea să fabrice bombe atomice
Mihai DraghiciAgenţi ai serviciului israelian de informaţii Mossad au efectuat o operaţiune într-un complex din Teheran, reuşind să sustragă documente care arată că regimul de la Teheran are un program secret cu obiectul fabricării de bombe atomice, informează site-ul IsraelNationalNews.com.
Jurnalistul israelian de investigaţii Ronen Bergman, autorul cărţii "Războiul secret cu Iranul" ("The Secret War With Iran"), a publicat recent noi detalii despre operaţiunea efectuată de agenţii Mossad în Teheran pe 31 ianuarie 2018.
Ronen Bergman a obţinut date despre modul în care agenţii israelieni de spionaj au obţinut acces la documente care erau arhivate într-un depozit secret din Teheran.
Echipa Mossad a monitorizat clădirea din Teheran aproximativ un an înainte de a pătrunde în imobil şi a sustrage documente despre programul nuclear iranian.
"Timp de două decenii, Iranul a negat că ar avea un proiect nuclear militar. Dar documentele sustrase din seifuri şi aduse în Israel arată altceva: ani întregi, Iranul a efectuat un program nuclear secret cu obiectivul fabricării a cinci bombe atomice", afirmă Bergman.
Oficial, Iranul a oprit proiectul nuclear militar atunci când armata americană a invadat Irakul, în 2003. Cu toate acestea, în toamna aceluiaşi an, iranienii au lansat un nou program de înarmare atomică, numit "Sfand" şi coordonat de omul de ştiinţă Fakhri Zada.
Regimul islamist de la Teheran a făcut tot posibilul să ascundă aspectele militare ale programului atomic de inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Din acest motiv, echipele AIEA iniţial nu au primit acces în baza militară Parchin, unde Mossadul a aflat că Iranul a construit instalaţii pentru testarea detonatoarelor nucleare.
Arhiva de 55.000 de pagini şi cele 182 de CD-uri sustrase de agenţii Mossad conţin dovezi că Iranul încearcă să dezvolte arme nucleare. Proiectul nuclear militar iranian încă există, afirmă Bergman, care argumentează că Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul nu conţine suficiente garanţii că Teheranul nu ar continua activităţile de înarmare.
Operaţiunea de sustragere a documentelor din Teheran a început în 2017, fiind numită "Ocean-11", sub coordonarea directorului Mossad, Yossi Cohen.
Agenţii Mossad au pătruns în clădirea vizată la 5.00 dimineaţa, pe 31 ianuarie 2018, după care au reuşit să fugă cu documentele în Azerbaidjan. Autorităţile iraniene au descoperit efracţia imediat după plecarea echipei israeliene, mobilizând 12.000 de agenţi pentru operaţiunile de urmărire.
Documentele iraniene au fost traduse şi analizate de o echipă specială a armatei israeliene. "Experţii care au analizat documentele afirmă că infrastructura iraniană este mult mai amplă decât cea necesară producerii a cinci bombe atomice", subliniază Bergman.
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a acuzat joi seară, în discursul rostit la Adunarea Generală ONU, că Iranul ascunde materiale pentru fabricarea de arme nucleare într-un depozit de armament din Teheran.
Iranul a limitat programul nuclear, despre care susţine că este civil, în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale, în cadrul Acordului atomic semnat cu marile puteri. Israelul contestă Acordul nuclear, iar preşedintele Donald Trump a decis ieşirea Statelor Unite din acest tratat.