30 aprilie 2024

ONU: Rachetă balistică din Coreea de Nord a explodat la Harkov, Ucraina

Florin Jipa

Resturile unei rachete care a explodat în oraşul ucrainean Harkov pe 2 ianuarie provin de la o rachetă balistică nord-coreeană din seria Hwasong-11, au declarat observatori ONU, conform Reuters.

Sursă foto: X

În raportul de 32 de pagini, observatorii ONU au concluzionat că „resturile recuperate dintr-o rachetă care a aterizat la Harkov, Ucraina, la 2 ianuarie 2024, provin dintr-o rachetă din seria Hwasong-11 a RPDC" şi încalcă embargoul asupra armelor impus Coreei de Nord.

Coreea de Nord se află sub sancţiuni ONU pentru programele sale de rachete balistice şi nucleare din 2006, iar aceste măsuri au fost consolidate de-a lungul anilor.

Trei observatori ONU responsabili de sancţiuni au călătorit în Ucraina la începutul acestei luni pentru a inspecta resturile şi nu au găsit nicio dovadă că racheta a fost fabricată de Rusia. Ei „nu au putut identifica în mod independent de unde a fost lansată racheta şi nici de către cine".

„Informaţiile privind traiectoria furnizate de autorităţile ucrainene indică faptul că racheta a fost lansată de pe teritoriul Federaţiei Ruse", au scris aceştia într-un raport din 25 aprilie către comitetul de sancţiuni al Consiliului de Securitate. „O astfel de locaţie, dacă racheta ar fi sub controlul forţelor ruse, ar indica probabil achiziţii de către Federaţia Rusă", au spus ei, adăugând că aceasta ar fi o încălcare a embargoului asupra armelor impus Coreei de Nord în 2006.

La o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU din februarie, SUA au acuzat Rusia că a lansat rachete balistice furnizate de Coreea de Nord împotriva Ucrainei în cel puţin nouă ocazii. Rusia s-a opus luna trecută reînnoirii mandatului observatorilor ONU pentru Coreea de Nord - cunoscuţi sub numele de grup de experţi - care au monitorizat timp de 15 ani aplicarea sancţiunilor ONU asupra Coreei de Nord din cauza programelor sale nucleare şi de rachete balistice. Mandatul actualului grup de experţi expiră marţi.

Racheta KN-23, cunoscută sub denumirea de Hwasong-11, este construită de Coreea de Nord după modelul rusesc Iskander-M, ceea ce explică posibilitatea folosirii de către Rusia a lansatoarelor pentru Iskander.

Racheta are o greutate de 3,5 tone, o lungime de aproape 10 metri, un diametru de 1 metru, iar încărcătura este de 500 kg şi poate fi explozivă sau nucleară. Are o rază de acţiune de 900 de km şi o precizie de 35 de metri.