04 septembrie 2019

ONU: În Yemen au fost comise crime de război

Andrei Vacaru

Potrivit unui raport al Consiliului Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, toate părţile implicate în războiul din Yemen comit încălcări grave ale drepturilor omului în această ţară, inclusiv crime, tortură şi violuri, autorii nefiind aproape niciodată pedepsiţi, potrivit France 24.

Sursă foto: Mediafax

Anchetatorii şi-au început misiunea în 2017, iar potrivit raportului, au identificat unele persoane care ar putea fi responsabile de crime de război. Această listă este, însă, una confidenţială şi i-a fost înmânată înaltului comisar pentru drepturile omului, Michelle Bachelet.

„Comunitatea internaţională trebuie să nu mai ignore aceste încălcări ale drepturilor omului şi situaţia umanitară intolerabilă”, a afirmat Kamel Jendoubi, liderul grupului de anchetă.

Potrivit raportului, care va fi prezentat în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului pe 10 septembrie, civilii din Yemen sunt terorizaţi în mod constant de atacuri, bombardamente şi de minele antipersonal.

Experţii susţin că legea este încălcată de toate părţile implicate în conflict, prin intermediul unor acţiuni precum crime, tortură, violuri şi recrutarea copiilor pentru a deveni soldaţi. De asemenea, raportul atrage atenţia că în această ţară este utilizată foametea ca metodă de controlare a populaţiei. De asemenea, documentul notează că aproape nicio persoană nu a fost trasă la răspundere pentru aceste crime.

Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite desfăşoară acţiuni militare împotriva rebelilor houthi în Yemen. Arabia Saudită şi o coaliţie formată din mai multe state arabe au lansat peste 19.000 de raiduri aeriene în Yemen, lovind şi civili, spitale şi staţii de tratare a apei. Organizaţiile umanitare estimează că 60.000 de civili au fost ucişi în război. De asemenea, 85.000 de copii au murit din cauza malnutriţiei.