27 august 2018

ONU: Forţele armate din Myanmar au comis crime împotriva umanităţii

Teodora Marinescu

Forţele armate din Myanmar au comis cime împotriva umanităţii, inclusiv ucideri, abuzuri sexuale, tortură, violenţă împotriva copiilor şi pagube materiale prin distrugerea mai multor sate, se arată într-un raport publicat luni de Naţiunile Unite, relatează site-ul agenţiei Dpa.

În regiunea Rakhine, unde sute de mii de persoane de etnie rohingya au fost forţaţi să îşi părăsească propriile case, au fost găsite dovezi clare de genocid, a informat misiunea ONU în Myanmnar.

Raportul, care s-a concentrat asupra unor evenimente care au început încă din anul 2011, sugerează că acestea "fac cu siguranţă parte din cele mai grave crime comise".

"Necesitatea militară nu ar putea niciodată să justifice crimele împotriva unei etnii, asaltarea sexuală a femeilor şi arderea unor sate întregi", se mai arată în raport.

Potrivit documentului, liderul militar Min Aung Hlaing, împreună cu alţi cinci comandaţi, trebuie judecaţi în faţa unui tribunal internaţional.

Statele Unite a anunţat recent că va impune sancţiuni împotriva a patru comandaţi militari din Myanmnar, pe fondul crizei declanşate în 2017.

Potrivit datelor prezentate de ONU, peste 400.000 de musulmani Rohingya au fost forţaţi să fugă din Myanmar în Bangladesh, iar alte zeci de mii de persoane au fost strămutate din cauza violenţelor. O represiune împotriva minorităţii Rohingya este în desfăşurare încă de anul trecut şi a inclus violuri în masă, crime, agresiuni şi răpiri. Exodul refugiaţilor musulmani a fost cauzat de măsurile dure luate de autorităţile din Myanmar în urma mai multor atacuri ale militanţilor islamişti împotriva forţelor de securitate din această ţară.