10 septembrie 2018

ONU doreşte schimbarea deciziei Egiptului privind condamnarea la moarte în masă a zeci de persoane

Bianca Pavaluca

Şeful departamentului ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a cerut duminică autorităţilor din Egipt să revoce decizia privind condamnarea la moarte în masă a zeci de persoane în urma protestelor din 2013, relatează Reuters.

Un tribunal egiptean a condamnat sâmbătă 75 de persoane la moarte, printre care membri şi susţinători ai Frăţiei Musulmane şi jurnalişti, pentru participarea lor la protestele din anul 2013 în cadrul cărora au fost ucise sute de persoane.

„Sper ca veridctul dat va fi revizuit de Curtea de Apel din Egipt, în concordanţă cu standardele internaţionale de justiţie”, a declarat Bachelet.

Conform reprezentantului ONU, sentinţele „reprezintă o eroare judiciară ireversibilă”.

Autorităţile din Egipt au respins sugestiile date de ONU şi au declarat că reprezentanţii organizaţiei sunt influenţaţo de „teroriştii din Frăţia Musulmană”.

Mai multe organizaţii pentru drepturile omului au criticat procesul în masă. Amnesty International îl numeşte o "parodie grotescă a justiţiei".

Printre cei condamnaţi la moarte sâmbătă de Curtea Penală din Cairo s-au număraţi şi membri proeminenţi ai Fraţilor Musulmani Essam El-Erian, Mohamed Beltagy, Abdel-Rahman al-Bar şi Osama Yassin. Din cele 75 de persoane, 44 sunt în închisoare, iar 31 sunt fugari.

Deşi verdictul este considerat definitiv, inculpaţii pot face recurs.

Alţi 56 de inculpaţi au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, printre care Mohamed Badie, liderul Frăţiei Musulmane.

Aproximativ 200 de inculpaţi au fost condamnaţi la cinci ani în spatele gratiilor, dintre care fotojurnalistul Mahmoud Abu Zeid, cunoscut şi sub numele de Shawkan. După ce judecătorul a terminat să citească verdictul, au sărbătorit, deoarece aceştia şi-au ispăşit deja pedeapsa şi aşteaptă să fie eliberaţi în curând.