19 mai 2018

ONU: Criza umanitară din Siria s-a agravat pe parcusul anului 2018

Marian Avram

Situaţia umanitară din Siria s-a înrăutăţit pe parcursul acestui an, fiind cea mai devastatoare perioadă de la începutul conflictului din 2011, a declarat, vineri, Panos Moumtzis, coordonatorul umanitar regional al ONU pentru Siria, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

Sursă foto: Mediafax

”Observăm că în 2018 situaţia umanitară din Siria este cea mai gravă de la începutul conflictului. A avut loc o deteriorare dramatică a situaţiei”, a declarat Moumtzis.

Mult mai multe facilităţi medicale au fost atacate în Siria în primele patru luni ale anului 2018 decât pe tot parcursul anului trecut, a precizat oficialul ONU.

”Siria este cel mai rău loc în istoria modernă în ceea ce priveşte atacurile asupra centrelor medicale. Siriei îi revin astăzi 70% din atacurile raportate pe plan mondial împotriva facilităţilor medicale”, a subliniat coordonatorul umanitar regional al ONU pentru Siria.

Potrivit datelor ONU, de la începutul anului 2018, 79 de unităţi medicale au fost ţinta unor atacuri, soldate cu moartea a 89 de persoane, o creştere semnificativă comparativ cu cele 73 de centre medicale vizate de atacuri care au ucis 73 de persoane pe întreg anul 2017.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupări teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 340.000 de morţi.