ONU, agreată ca misiune de menţinere a păcii în conflictul din Ucraina de Est -Poroşenko
Teodora MarinescuTrimiterea unei misiuni ONU de menţinere a păcii ar putea fi decisive în rezolvarea conflictului din Ucraina de Est, a declarat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, aflat în vizită la New York, relatează site-ul publicaţiei Washington Post.
Poroşenko a acuzat Rusia că ar coordona "un război nedeclarat" împotriva Ucrainei, însă "Guvernul este pregătit să discute despre o operaţiune de menţinere a păcii" care ar avea scopul de a pune capăt agresiunii Rusiei şi de a restaura suveranitatea Ucrainei.
Acesta a declarat, în cadrul unei reuniuni a Adunării Generale a ONU, că este timpul ca comunitatea internaţională să "dea o lecţie Rusiei".
Rusia a anexat Peninsula Crimeea în anul 2014, ca urmare a unui referendum, o manevră criticată dur de Occident.
Săptămâna trecută, oficialii ONU au declarat acordul semnat la Minsk în 2015, privind conflictul din Ucraina, nu a fost încă implementat, iar cei mai afectaţi sunt civilii.
Preşedintele ucrainean a mai declarat că era încrezător când secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat că rezolvarea conflictului între Rusia şi Ucraina se află pe lista sa de priorităţi pentru 2018 şi că regretă că "nu a fost înregistrat prea mult progres".
Acesta a reamintit că a cerut şi în 2015 trimiterea unei misiuni ONU de menţinere a păcii, însă iniţiativa a fost blocată de Rusia.
"Suntem pregătiţi pentru o discuţie constructivă privind această iniţiativă", a declarat Poroşenko.
Conflictul militar din regiunile Doneţk şi Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi separatişti proruşi, a izbucnit în 2014, după înlăturarea Administraţiei proruse de la Kiev, şi s-a soldat până în prezent cu aproximativ 10.000 de morţi. Acordul de la Minsk, care prevede încetarea ostilităţilor, a fost încălcat în mod frecvent.