ONU a lansat cel mai mare apel de ajutor umanitar din istorie
Petru MaziluONU şi partenerii săi au lansat marţi cel mai mare apel de ajutor umanitar din istorie pentru o singură ţară. Prin lansarea acestei campanii se urmăreşte strângerea a 4,4 miliarde de dolari pentru a evita o catastrofă umanitară în Afganistan.
ONU şi partenerii săi au lansat marţi cel mai mare apel de ajutor umanitar din istorie pentru o singură ţară, a anunţat Anadolu. Prin lansarea acestui strigăt de ajutor se urmăreşte strângerea a 4,4 miliarde de dolari pentru a evita o catastrofă umanitară în Afganistan.
„Aceasta este o măsură provizorie, o măsură provizorie absolut esenţială pe care o prezentăm astăzi în faţa comunităţii internaţionale”, a explicat la Geneva şeful Departamentului pentru Afaceri Umanitare şi Ajutor de Urgenţă al ONU, Martin Griffiths. „Fără ca acest lucru să fie finanţat, nu va exista un viitor; avem nevoie ca acest lucru să fie făcut”, potrivit Middle East Monitor.
ONU a declarat că 22 de milioane de persoane din interiorul Afganistanului şi alte 5,7 milioane de afgani strămutaţi în cinci ţări vecine au nevoie de ajutor vital în acest an.
Agenţiile umanitare descriu situaţia dificilă din Afganistan ca fiind una dintre cele mai rapide crize umanitare din lume. Potrivit biroului de coordonare umanitară al ONU, OCHA, jumătate din populaţie se confruntă acum cu foamete acută, peste nouă milioane de persoane au fost nevoite să plece din locul natal şi milioane de copii nu merg la şcoală.
Între timp, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, a cerut 623 de milioane de dolari pentru a sprijini refugiaţii şi comunităţile gazdă din ţările vecine.
„Există o dimensiune regională a acestei crize, reprezentată de refugiaţii afgani, dar şi de afganii cu multe alte aranjamente de şedere în ţările vecine”, a subliniat Grandi.
El a insistat că este nevoie să stabilizeze situaţia din interiorul Afganistanului, inclusiv cea a persoanelor care nu mai locuiesc acolo.
„Partenerii umanitari sunt pe teren şi livrează rezultate, în ciuda provocărilor. Ajutaţi-ne să ne extindem şi să evităm foametea, bolile, malnutriţia şi, în cele din urmă, moartea pe scară largă, sprijinind planurile umanitare pe care le lansăm astăzi.”
Dimensiunea nevoilor este deja enormă, au subliniat oficialii ONU. Aceştia au mai avertizat că, dacă nu se iau măsuri suficiente pentru a sprijini planurile de răspuns din Afganistan şi cele regionale, anul viitor vor solicita 10 miliarde de dolari.
Deşi criza din Afganistan este pusă de mulţi pe seama talibanilor, care au preluat puterea în august anul trecut, administraţia Biden de la Washington a îngheţat active în valoare de 9,5 miliarde de dolari, care aparţineau Băncii Centrale a Afganistanului.