23 ianuarie 2023

Olanda va trimite opt avioane de vânătoare F-35 în Polonia

Petru Mazilu

Olanda va trimite opt avioane de vânătoare F-35 în Polonia. Aparatele de zbor vor face antrenamente şi misiuni NATO de pază a spaţiului aerian.

Sursă foto: Mediafax

Olanda va trimite opt avioane de luptă F-35 în Polonia peste câteva zile, a anunţat luni Ministerul olandez al Apărării prin intermediul unui comunicat.

„În februarie şi martie, patru avioane de luptă vor fi disponibile pentru paza spaţiului aerian al NATO deasupra Europei de Est, aşa-numita Poliţie Aeriană. Celelalte patru F-35 participă la un program de antrenament cu aliaţii, aşa-numitele activităţi de vigilenţă. Aceste antrenamente cresc gradul de pregătire al NATO pe flancul estic şi încurajează cooperarea între diferitele ţări NATO", a precizat Ministerul olandez al Apărării.

Ministerul Apărării a precizat că avioanele de luptă vor putea răspunde în câteva minute pentru a intercepta un avion.

„Două F-35 păzesc permanent spaţiul aerian al NATO, celelalte două sunt rezerve", se arată în comunicatul citat de CNN.

Polonia este membră NATO şi are graniţă comună cu enclava rusă Kaliningrad.

Olanda şi-a intensificat sprijinul pentru Ucraina, anunţând că intenţionează să se alăture SUA şi Germaniei pentru a trimite un sistem de apărare antirachetă Patriot la Kiev, a declarat premierul olandez Mark Rutte în timpul unei întâlniri cu preşedintele american Joe Biden la Casa Albă.