Oficiali occidentali din domeniul securităţii: Putin ştie că nu i se vor respecta condiţiile pentru pace, întrucât nu va face concesii teritoriale
Andreea SoareOficialii occidentali din domeniul securităţii cred că preşedintele Vladimir Putin nu are nicio intenţie de a face concesii teritoriale în Ucraina sau compromisuri cu privire la misiunea de menţinere a păcii ori neutralitatea Ucrainei, astfel obiectivul preşedintelui Donald Trump de încheiere a unui acord de pace devenind din ce în ce mai dificil de obţinut, scrie Bloomberg.

Până acum, Vladimir Putin a avut cerinţe maximaliste cu privire la încheierea războiului, despre care şi el ştie că sunt inacceptabile pentru ucraineni şi alţi europeni. Liderul rus ar fi, însă, pregătit să continue luptele în Ucraina dacă nu va obţine ce îşi va dori, au spus oficialii care au vorbit cu Bloomberg în condiţii de anonimitate.
În acest context, viitorul unor negocieri de pace pentru Ucraina sunt puse sub semnul întrebării. Vineri, chiar şi preşedintele Donald Trump a recunoscut că îi este „din ce în ce mai dificil” să rezolve ce se întâmplă în Ucraina.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a transmis, însă, că evaluările oficialilor consultaţi de Bloomberg sunt incorecte şi că Rusia este pregătită pentru pace, pentru că vrea să-şi atingă obiectivele prin metode „diplomatice”. În realitate, promisiunile şi declaraţiile Rusiei se transformă în drone şi rachete odată ce trec graniţa cu Ucraina. Discursul lui Dmitri Peskov este conturat pentru a mulţumi şi linişti poporul rus, întrucât ruşii sunt conştienţi că Ucraina nu va renunţa niciodată la teritoriile sale, în special la cele ocupate de Rusia din 2022 până în prezent. La rândul său, Moscova deja vorbeşte despre acele teritorii ca despre propriile teritorii.
Săptămâna trecută, Rusia s-a arătat dispusă chiar şi să discute despre un acord temporar de încetare a focului, în care să se negocieze o posibilă misiune de menţinere a păcii în Ucraina. Dar cerinţa pe termen lung a Rusiei faţă de Ucraina include un angajament din partea Kievului de „neutralitate”, o recunoaştere internaţională a teritoriilor anexate şi o opoziţie faţă de forţe europene de menţinere a păcii.
Toate aceste informaţii apar în contextul în care deja poziţia lui Donald Trump faţă de războiul din Ucraina şi securitatea în Europa dă semne că Rusia îşi atinge vechiul obiectiv de crearea a unor diviziuni în cadrul NATO.
