31 decembrie 2020

Oficiali din Administraţia Trump: China a oferit recompense unor actori non-statali pentru a ataca soldaţii americani din Afganistan

Andreea Soare

Administraţia Trump va da publicităţii informaţii cu privire la China şi recompensele oferite de chinezi unor actori non-statali din Afganistan pentru a ataca soldaţii SUA, relatează The Hill, potrivit unui raport publicat prima dată de Axios.

Sursă foto: Mediafax

Doi oficiali ai Administraţiei Trump au declarat pentru Axios că informaţiile i-au fost prezentate lui Trump într-un briefing care a avut loc pe 17 decembrie. Oficiali ai Administraţiei din mai multe agenţii verifică acum informaţiile. Dacă acestea se adeveresc, relaţia Chinei cu SUA ar suferi schimbări majori şi ar creşte tensiunile dintre cele două superputeri.

Cele două surse Axios nu au confirmat sursa informaţiilor sau perioada în care China ar fi plătit actorii non-statali pentru a ataca soldaţi americani.

Rolul Chinei în conflictul din Afganistan a fost dintotdeauna mascat de diplomaţie, întrucât, deşi a chemat oficialii talibani la Beijing pentru a discuta despre planul pentru pace şi a încurajat soluţionarea conflictului dintre talibani şi guvernul afgan, a continuat să alimenteze conflictul, asigurând arme produse în China şi fonduri.

Raportul vine la câteva luni după ce alte informaţii privind recompensele oferite de Rusia talibanilor pentru a ucide soldaţii americani din Afganistan au fost făcute publice, iscând un conflict diplomatic major SUA-Rusia şi tensiuni între preşedintele Trump şi legislatorii SUA care i-au reproşat acestuia că nu a luat atitudine în faţa ruşilor.