02 august 2018

Oficiali americani: Iranul se pregăteşte să efectueze un exerciţiu militar masiv în Golful Persic

Mircea Olteanu

Forţele armate iraniene se pregătesc să execute în curând un exerciţiu naval masiv în Golful Persic, aparent cu scopul de a demonstra capacitatea Teheranului de a bloca strâmtoarea Ormuz, prin care trece o rută maritimă cheie pentru transportul de petrol, susţin oficiali americani, citaţi de CNN.

Sursă foto: Mediafax

Exerciţiul ar putea începe în următoarele două zile, au declarat doi oficiali americani familiari cu cele mai recente date privind mişcările forţelor militare iraniene.

"Suntem conştienţi de intensificarea operaţiunilor navale iraniene în Golful Arabic, strâmtoarea Ormuz şi Golful Oman. Le monitorizăm îndeaproape şi vom continua să colaborăm cu partenerii noştri pentru a asigura libertatea de navigaţie şi libera circulaţie a comerţului pe căi navigabile internaţional", a declarat căpitanul William Urban, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Central al SUA.

Strâmtoarea Ormuz face legătura între Golful Persic şi Marea Arabiei, parte a Oceanului Indian. Administraţia americană pentru Informaţii Energetice consideră strâmtoarea drept "cel mai important punct de tranzit pentru petrol din lume", cu 20% din petrolul comercializat în întreaga lume trecând prin această strâmtoare care are o lăţime minimă de aproximativ 54 de kilometri.

Sute de militari din cadrul Gărzilor Revoluţionare iraniene, cât şi din cadrul forţe armate regulate, ar urma să participe acest amplu exerciţiu naval.

În contextul amplificării tensiunilor între SUA şi Iran, la finalul lunii iulie, preşedintele iranian Hassan Rouhani a avertizat că Teheranul ar putea închide strâmtoarea strategică Ormuz în cazul în care Admistraţia Donald Trump impune măsuri de blocare a exporturilor iraniene de petrol. SUA ar putea introduce sancţiuni împotriva ţărilor care importă petrol iranian începând din luna noiembrie.