18 septembrie 2023

Oficiali aliaţi: Steadfast Defender 2024, cel mai mare exerciţiu militar al NATO de la finalul Războiului Rece. Vor participa peste 40.000 de militari, din 32 de state, iar exerciţiul se va desfăşura din ţările baltice până în Polonia şi Germania

Andreea Soare

NATO plănuieşte cel mai mare exerciţiu militar de la Războiul Rece până în prezent, Steadfast Defender 2024, care va aduce laolaltă 40.000 de militari, din 32 de state, şi se va desfăşura într-o zonă cuprinsă de la ţările baltice până la Polonia şi Germania, scrie Stripes.

Sursă foto: Mediafax

Steadfast Defender 2024 va testa desfăşurarea în comun a planurilor naţionale şi aliate de apărare, a declarat amiralul Rob Bauer, preşedintele Comitetului Militar al NATO. Acesta spune că exerciţiul va fi cel mai mare de la Războiul Rece până în prezent.

Declaraţiile amiralului Bauer au fost făcute la o întâlnire a şefilor de apărare din ţările NATO, ţinută în Oslo, Norvegia, săptămâna trecută.

Una dintre secvenţele acestui exerciţiu multinaţional va fi desfăşurată în ţările nordice şi va fi cel mai mare exerciţiu ţinut în acea regiune. Secvenţa respectivă, Nordic Response 2024, va include şi noul membru NATO Finlanda şi se va concentra pe integrarea membrilor aliaţi în planurile revizuite de apărare ale NATO. Şi Suedia va participa la exerciţiu.

Exerciţiul va include 500 de misiuni şi peste 50 de nave. Se vor simula manevre militare împotriva unui inamic de tip coaliţie, condus de Rusia, numită Occasus în exerciţiu. O premieră a acestui exerciţiu este capabilitatea tehnică, întrucât se vor folosi date geografice reale pentru a crea scenarii cât mai aproape de realitate.

Exerciţiul se va desfăşura în februarie şi martie în Germania, Polonia şi statele baltice.

În prezent, 30 de nave NATO participă la exerciţii militare în Marea Baltică, fiind pentru prima dată concentrate pe „războiul avansat” necesar apărării aliaţilor din regiune.

În ultimele zile, NATO a executat şi primul zbor de supraveghere cu drona deasupra Finlandei, în contextul întăririi misiunilor de cercetare în partea estică a Alianţei.