16 iulie 2019

Oficial turc, privind exploatarea rezervelor din apele Ciprului: Decizia UE privind Turcia nu va afecta ambiţia acesteia de extracţie a petrolului

Teodora Marinescu

Decizia Uniunii Europene de reducere a fondurilor pentru Turcia, în urma activităţilor acesteia privind extracţia de petrol din apele Ciprului, nu va afecta determinarea Ankarei, a afirmat marţi Ministerul turc de Externe, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Ministerul a adăugat într-un comunicat că evitarea Uniunii Europene de a menţiona turcii ciprioţi în decizia sa, "arată cât de părtinitoare este aceasta în ceea ce priveşte Cirpu".

A doua navă turcească care intenţionează să înceapă extracţia de petrol şi gaze naturale din Marea Mediterană, a ajuns săptămâna trecută în apropiere de coasta Ciprului, generând proteste aprinse din partea autorităţilor de la Nicosia.

Nicosia a făcut apel Uniunii Europene să acţioneze după ce Turcia a trimis două ambarcaţiuni care să extragă petrol şi gaze naturale din apele Ciprului.

Luna trecută, Liderii UE au avertizat Turcia să pună capăt activităţilor de exploatare în apele din vecinătatea insulei, în caz contrar blocul comunitar va lua măsuri, după ce Grecia şi Cipru au făcut presiuni asupra altor state membre să ia atitudine.