09 iunie 2018

Oficial SUA: Operaţiunile militare împotriva militanţilor SI din Afganistan se vor intensifica

Mircea Olteanu

Generalul John Nicholson, comandantul forţelor americane din Afganistan, a anunţat vineri o intensificare a operaţiunilor militare împotriva militanţilor Stat Islamic din estul ţării în perioada armistiţiului temporar între Administraţia afgană şi insurgenţii talibani, relatează agenţia de ştiri

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a anunţat recent un armistiţiu cu insurgenţii talibani, până pe data de 20 iunie, dar a adăugat că lupta împotriva altor grupări militante, precum Stat Islamic, va continua.

"(Operaţiunile împotriva reţelei Stat Islamic) vor continua, de fapt, vor fi intensificate în timpul acestei perioade de armistiţiu, pe măsură ce ne concentrăm asupra ISIS (Stat Islamic, n.red)", a declarat generalul Nicholson.

Militanţii Stat Islamic au o prezenţă puternică în provincia Nangarhar din estul Afganistanului, la frontiera cu Pakistanul.

Nicholson a declarat că armistiţiul este unul "semnificativ", fiind primul de acest fel de la începutul conflictului afgan, în anul 2001. Insurgenţii talibani nu au avut până în acest moment nicio reacţie în legătură cu anunţul făcut de Administraţia de la Kabul.

"Nu ştiu ce vor face talibani", a afirmat generalul american.

Statele Unite au salutat oferta de armistiţiu a Administraţiei de la Kabul, precizând că forţele americane din această ţară vor respecta armistiţiul, a transmis Departamentul de Stat al SUA.

Confruntările armate între forţele afgane şi insurgenţi au crescut în intensitate în cursul acestui an, ambele părţi înregistrând pierderi semnificative.

Se estimează că aproximativ 15 milioane de persoane, jumătate din populaţia Afganistanului, locuiesc în zone care sunt controlate de talibani, fie în care talibanii acţionează în mod regulat.

O serie de atentate sângeroase la Kabul, efectuate în ultimele luni de talibani sau militanţii Stat Islamic, demonstrează capabilitatea insurgenţilor de a opera chiar în centrul capitalei Afganistanului.