28 august 2019

Oficial rus: Statele Unite trebuie să renunţe la sancţiunile impuse Venezuelei

Andrei Vacaru

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că Statele Unite trebuie să renunţe la sancţiunile „ilegale” impuse regimului de la Caracas, informează agenţia rusă de presă TASS.

Ea a argumentat că sancţiunile impuse de către autorităţile de la Washington amplifică problemele cu care se confruntă populaţia Venezuelei.

„Încă o dată, facem apel la încetarea măsurilor ilegale, cu scopul de a îmbunătăţi situaţia umanitară din Venezuela. Sfidând orice logică, Administraţia (Trump, n.r.) a căutat tot mai multe metode pentru a pune presiune pe Caracas. Au existat ameninţări privind o eventuală blocadă navală. Washingtonul nu a învăţat nimic din experienţa unei blocade eşuate, lungă de jumătate de secol, împotriva Cubei?”, a spus Zaharova.

Ea a mai declarat că o parte a clasei politice din Venezuela încearcă să înlăture un guvern legitim prin creşterea tensiunilor în mod artificial. „Acest lucru este uşor de văzut în decizia Parlamentului de a înnoi participarea în Tratatul Inter-American de Asistenţă Reciprocă. Acest acord, aşa-numitul Pact de la Rio, a fost încheiat între statele din Vest în 1947, pentru o apărare comună. Opoziţia din Venezuela pare dispusă să folosească prevederile acestui acord în scopuri politice şi a solicitat înfiinţarea unei coaliţii internaţionale pentru o intervenţie umanitară”, a adăugat aceasta.

„Vedem aceasta ca fiind o mişcare extrem de distructivă şi ca pe un precedent periculos pentru întreaga regiune”, a mai spus Zaharova.