27 iulie 2019

Oficial rus: Recomandăm ca Ucraina să prelungească contractul privind livrarea de gaze naturale

Andrei Vacaru

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat că Rusia a propus ca Ucraina să prelungească cu un an contractul privind livrarea de gaze naturale, în condiţiile în care actuala înţelegere expiră pe 31 decembrie 2019, informează agenţia TASS.

Sursă foto: Mediafax

„Vom aştepta începerea consultărilor după formarea noului Guvern din Ucraina. În general, suntem în favoarea ideii ca Ucraina să cumpere gaz direct de la noi. Le-am sugerat colegilor noştri extinderea cu un an a contractului, cu păstrarea prevederilor actuale”, a declarat Novak.

Potrivit unor surse citate de Reuters, Rusia ar intenţiona să prelungească actualul contract cu Ucraina, care include şi unele prevederi privind tranzitul gazelor către restul Europei, însă prelungirea dorită de Moscova ar fi doar una pe termen scurt.

Intenţia Rusiei este în contradicţie cu dorinţele Ucrainei, care vizează semnarea unui acord pe zece ani.

Anterior declaraţiilor ministrului rus, directorul gigantului Gazprom, Alexei Miller, a declarat că, potrivit legilor în vigoare, Ucraina nu va putea semna un acord privind livrarea de gaze anul acesta fără a încălca legislaţia europeană, astfel încât Gazprom ar putea fi de acord cu o prelungire a celui existent.